Buitenland
Duitse regering veroordeelt aanvallen op politici

De Duitse regering heeft haar afschuw uitgesproken over aanvallen op politici. Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei op berichtendienst X dat geweld geen plaats heeft in een democratie.

Baerbock verklaarde zondagochtend dat aanvallen op politici en democraten ook aanvallen zijn op het „fundament van onze democratie: vrije verkiezingen”. Ze noemde berichten over dergelijke incidenten beangstigend.

Haar uitspraken volgen op de zware mishandeling van Europarlementariër Matthias Ecke. Deze sociaaldemocraat was aangevallen door meerdere personen terwijl hij vrijdag campagneposters aan het ophangen was in Dresden.

Kort daarvoor was in Dresden ook een 28-jarige campagnemedewerker van de Grünen geschopt en geslagen bij het ophangen van posters. Daar zitten mogelijk dezelfde daders achter.

Bondskanselier Olaf Scholz, een partijgenoot van Ecke, reageerde eerder al verontwaardigd. Hij stelde dat de geweldsincidenten een gevaar vormen voor de democratie en zei dat geweld nooit geaccepteerd mag worden.

Het geweld zorgde ook buiten Duitsland voor ophef. Voorzitter Roberta Metsola van het Europees Parlement en EU-buitenlandchef Josep Borrell reageerden verontwaardigd. „We moeten allemaal de democratie verdedigen”, aldus Borrell op X.

Duitsland is recentelijk ook opgeschrikt door andere voorvallen waarbij politici werden belaagd. Zo kreeg een politicus van de Grünen afgelopen donderdag een klap in het gezicht in Essen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer