Joodse student David voelt zich vogelvrij op Amerikaanse universiteit: „Ik ben bang”
„Ik voel me niet veilig en ik ben bang. Ik word nu door sommigen gehaat omdat ik Jood ben,” zegt David Galler, student wiskunde aan Columbia University in New York, de brandhaard van de pro-Palestijnse studentenprotesten.
Galler had drie jaar geleden, toen hij ging studeren aan Columbia, niet kunnen denken dat hij zich ooit „ongelukkig en bedreigd” zou voelen op deze universiteit. „Het studentenleven was hier geweldig. Ik genoot. Iedereen wist dat ik Jood ben, maar ik werd geaccepteerd en gerespecteerd. Ook door twee medestudenten uit mijn jaar die Palestijnse wortels hebben.”
„De demonstraties zijn wel doortrokken van Jodenhaat” - David Galler, Joodse student wiskunde aan Columbia University in New York
Dat is nu radicaal omgeslagen. Met name na de aanslag van Hamas op 7 oktober vorig jaar ervaart hij door sommigen uitgesloten te worden. „Ze kijken me met de nek aan.” Sterker, er is volgens David sprake van uitgesproken haat. „Drie weken geleden kwam ik bij mijn kamer in het studenteninternaat. Op de deur was met viltstift geschreven: ”Praat niet met deze zionist”. Ik was totaal van slag.”
Verzetshaard
Dat mensen vragen hebben bij het Israëlisch optreden in Gaza, snapt David heel goed. „Zelf heb ik die ook. Maar dat elke Jood daarom lijkt te worden gehaat, vind ik ronduit vreselijk.” Hij vertelt niet meer alleen over het universiteitsterrein te durven lopen. „Ook als ik met anderen ben, kijk ik vaak over mijn schouder achterom.” Zijn profiel heeft hij inmiddels van internet gehaald. „Vanwege de verwensingen en bedreigingen.” Of de krant voor het artikel een foto van hem kan krijgen? „Nee, beslist niet.”
De studentenprotesten die sinds een aantal weken op de campus van Columbia University plaatshebben, zijn voor David een grote zorg. „Dit loopt uit de hand”, zegt hij, „zeker nu de politie voor de tweede keer heeft ingegrepen.” Dinsdag arresteerde de politie van New York enkele honderden studenten die het Hamiltongebouw op de campus hadden bezet. „De actie was bedoeld om de verzetshaard te doven, maar het vuur van de protesten laait verder op en waait over naar andere universiteiten”, stelt David.
Daar lijkt het inderdaad op. Na de ontruiming door de politie waren er protesten in bijvoorbeeld Los Angeles aan de westkust. Door heel Amerika zijn de achterliggende weken meer dan duizend pro-Palestijnse demonstranten opgepakt. „Ik wil niet zeggen dat iedere student die protesteert voor de zaak van de Gazanen een antisemiet is”, zegt David. „Maar de demonstraties zijn wel doortrokken van Jodenhaat.”
Dat het antisemitisme in de VS sterk is toegenomen, blijkt ook uit het rapport dat de Anti-Defamation League (ADL) half april heeft uitgebracht. In 2023 was sprake van een stijging van 140 procent. In het hele jaar waren er 9000 incidenten, waarvan de meeste na 7 oktober vorig jaar. Elke dag zijn er 24 anti-Joodse voorvallen, schrijven de ADL-rapporteurs. De werkelijke situatie is volgens hen nog ernstiger. „Vier op de vijf Joden melden een negatieve ervaring niet.”
Waanzin
De conclusies worden bevestigd door het onderzoek dat professor Robert Pape van de universiteit van Chicago deze week publiceerde. „Begin dit jaar zei 56 procent van de Joodse studenten zich onveilig op hun universiteit te voelen.”
De Joodse Phyllis Chesler, emeritus hoogleraar psychologie, windt zich erg op over de protesten. „In Amerika, het land dat altijd trots is geweest op zijn vrijheid en democratie, lijken we vogelvrij te zijn geworden”, zegt ze. In het conservatieve weekblad The Jewish Voice waarschuwt ze de Joden: „We hebben de strijd tegen de waanzin verloren. Misschien hebben we er niet genoeg tegen gevochten. Maar hoe dan ook, de wereld is behoorlijk gek geworden”, schrijft ze.
Onbegrijpelijk vindt ze dat „veel goed opgeleide mensen, zoals hoogleraren, eerlijk en oprecht de leugen over Israël en het Joodse volk geloven en de protesten verdedigen met een beroep op de vrijheid van meningsuiting.” De vergelijking met de studentenprotesten van 1968 tegen de toenmalige Vietnamoorlog vindt ze ongepast. „Onthoud één ding: de studentenprotesten van 1968 waren tégen een oorlog. De protesten die nu worden gehouden zijn vóór een oorlog tegen Israël, tegen Amerika en tegen de Joden.”