Wisselend beeld rond aanmeldingen praktijkonderwijs; „Hoger is niet altijd beter”
Het Van Lodenstein College, de Fruytier scholengemeenschap en de scholengroep Driestar-Wartburg zien geen grote afname van het aantal aanmeldingen voor praktijkonderwijs. Wel krijgen zij dergelijke signalen van scholen uit de regio.
Het aantal aanmeldingen voor het praktijkonderwijs (PrO) is met 15 procent gekelderd. Dat berichtte de Volkskrant donderdag op basis van een enquête van de Sectorraad Praktijkonderwijs. Volgens betrokkenen wordt de daling veroorzaakt door de doorstroomtoets die dit jaar de eindtoets van groep 8 heeft vervangen. Scholen zijn sindsdien verplicht om ”kansrijk” te adviseren en het schooladvies van de leerkracht naar boven bij te stellen als de resultaten van de toets hoger uitvallen.
Het Van Lodenstein College kampt „gelukkig niet” met een dalend aantal aanmeldingen voor het praktijkonderwijs, zegt Baruch Bakker, teamleider van de locatie Ede. „Ieder jaar krijgen wij rond de dertig aanmeldingen en ook voor komend jaar zitten we weer rond dat aantal.”
Wel hoort Bakker van collega’s op andere PrO-scholen in de omgeving dat het aantal aanmeldingen is gedaald. „Het beeld is wisselend: bij de ene school is dat zo, bij de andere niet.”
De Fruytier scholengemeenschap ziet ook geen grote afname. Woordvoerder Sieger van Looijengoed: „We krijgen veel signalen van andere PrO-scholen in de regio dat het aantal aanmeldingen daalt. Zelf herkennen we dat niet of maar zeer beperkt. Het aantal leerlingen dat zich aanmeldt, varieert ieder jaar. Wanneer we kijken naar de aanmeldingen voor praktijkonderwijs en vmbo-basis samen, zijn dat er wel minder.” Cijfers heeft hij niet paraat.
Ook scholengroep Driestar-Wartburg herkent het beeld van een sterke daling niet. „We hebben nog geen grondige analyse gedaan, maar de aanmeldingen voor praktijkonderwijs en vmbo-basis en -kader verschillen niet of nauwelijks met die voor het huidige jaar”, vertelt Leendert van der Ham, directeur PrO en vmbo. Voor praktijkonderwijs meldden zich juist iets meer leerlingen aan: vorig jaar waren dat er negen, nu dertien.
„Wat ik wel zie, is dat de aanmeldingen voor vmbo-gt iets achterblijven ten opzichte van dit jaar”, zegt Van der Ham. Het aantal daalde met ongeveer 10 procent. „Mogelijk is dat een effect van de doorstroomtoets”, denkt hij. „Ik hoor veel dat het aanvankelijk gegeven advies sterk verschilt van de uitslag van de toets. Dan is ”kansrijk adviseren” een mooie term, maar eerlijk gezegd vind ik ”passend adviseren” mooier. Hoger is niet altijd beter. Wij proberen vanuit het kind te kijken wat het beste is. Natuurlijk zijn de leerprestaties belangrijk, maar het welbevinden ook.”