CGBeraad: Convent toont geestelijke kloof
Het zaterdag gehouden convent in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) toont „een ontluisterend beeld” van „de geestelijke kloof die door onze kerken loopt”.
Dat schreef het Christelijk Gereformeerd Beraad (CGBeraad) donderdag op zijn website .
Volgens het beraad was de dag in Veenendaal, waar nagenoeg alle cgk’s uit het land vertegenwoordigd waren, „organisatorisch goed verzorgd” en is die „vlekkeloos verlopen”. Dat neemt niet weg dat het convent volgens CGBeraad „een ontluisterend beeld heeft laten zien”, namelijk dat „de geestelijke kloof die door onze kerken loopt al verder wordt verdiept”.
De korte bijdragen van verschillende kerkenraden gaven een breed palet aan opvattingen weer, schrijft het beraad. „Helaas bleef uit beeld hoe wij sinds 1834 en 1892 altijd kerk zijn geweest en behoren te zijn. (…) Veel meer had het gezamenlijk buigen onder het Woord als kenmerk én grens van de kerk (NGB artikel 27-29) onderdeel van de bespreking moeten zijn. Daar zit namelijk de diepste spanning.”
Het beraad verwijst ook naar het panelgesprek over Schrift en Schriftverstaan. „Daarin werd benoemd dat er binnen onze kerken manieren van Schriftuitleg zijn die buiten de lijnen van onze belijdenis gaan. Dát is inderdaad de kern van de problematiek rond thema’s als vrouw en ambt en homoseksualiteit.”
Kruispunt
Op het convent gaf zo’n 30 procent van de afgevaardigden aan geen heilig avondmaal te kunnen vieren in een gemeente met vrouwelijke ambtsdragers. „De betekenis hiervan is niet gering: wij staan dus op een kruispunt waarin ruimte voor de één, de ander z’n plaats in het kerkverband onmogelijk maakt”, schrijft CGBeraad.
Volgens het beraad is het „niet voor niets dat velen die klassiek christelijk gereformeerd willen zijn en blijven, deze dag met groeiende vervreemding hebben meegemaakt en ontgoocheld naar huis zijn gegaan”. Ook al omdat uit allerlei bijdragen bleek dat veel cgk’s een kerkverband willen met daarin zo veel ruimte dat zij zich op die wijze „nog maar weinig of niet onderscheiden van de Nederlandse Gereformeerde Kerken of van de Protestantse Kerk in Nederland”.
__