Glastuinbouw
Paprikateler innoveert met energie

Samenwerken op het gebied van energie en ook vernieuwingen toepassen op het gebied van gewasbescherming. Bart Jan van Raalte (32) is dagelijks actief met innovaties bij de teelt van groene paprika’s.

23 April 2024 11:45
Bedrijfsleider Bart Jan van Raalte werkt dagelijks tussen de paprika’s. beeld RD
Bedrijfsleider Bart Jan van Raalte werkt dagelijks tussen de paprika’s. beeld RD

Wie bij de ingang van de kas van de firma Noorland in IJsselmuiden staat, ziet een zee van glas, waaronder haast eindeloze rijen paprikaplanten staan. Kleine containers met de geoogste paprika’s rijden via een transportsysteem af en aan. Het bedrijf is eigendom van vader Jan en zoon Stephan Noorland. Vier jaar geleden breidde het uit van ongeveer 7 naar 9,4 hectare. Van Raalte is bedrijfsleider bij de teler.

„We kweken alleen groene paprika’s”, aldus Van Raalte. „Van de bloem tot de oogst neemt ongeveer vier weken in beslag. Paprika’s zijn pas rijp als ze rood of geel zijn. Dan zijn ze zoet. Wij oogsten ze wanneer ze groen zijn. Dan zijn ze wat kruidiger.” De reden om te oogsten wanneer ze groen zijn, is een bewuste keuze van het bedrijf en de afnemers. „Wij verkopen ze aan een tussenleverancier, die ze aan supermarkten verkoopt. Ook leveren we aan bedrijven die maaltijdboxen maken.”

In de winter wordt de kas klaargemaakt voor een nieuw seizoen. Dan werken er zeven mensen bij het bedrijf. In de oogstperiode zijn er zo’n dertig werknemers.

De firma Noorland is sinds dit jaar aangesloten op aardwarmte. Ondernemers in de Koekoek, het tuinbouwgebied van IJsselmuiden, lieten samen een installatie aanleggen. „Met een buis wordt water vanaf ongeveer 1800 meter diepte bij 70 graden uit de grond gepompt. Het water wordt bij 20 graden teruggepompt. Op die manier komt er bijna geen CO2 vrij.” Ook werkt de paprikateler met een warmtekrachtkoppeling, een motor die een dynamo aandrijft. Overbodige elektriciteit wordt teruggeleverd aan het net. De restwarmte wordt in de kas gebruikt.

De bescherming van de gewassen gebeurt voor verreweg het grootste deel op een biologische manier. Van Raalte: „We zagen jaren geleden al aankomen dat we meer moesten doen met biologische middelen. We werken met roofmijt, zweefvliegen, galmuggen en lieveheersbeestjes.” Ook bacteriën die schadelijk zijn voor schimmels maar verder geen kwaad kunnen, worden ingezet.

Volgens Van Raalte blijft het bedrijf innoveren. Bijvoorbeeld op het gebied van water. „We willen het zuurstofgehalte in het water verhogen. Dat doen we door kleine belletjes toe te voegen aan het water, zogeheten nanobubbels. De plant neemt zo beter voedingsstoffen op en wordt daardoor weerbaarder.”  Achter de kas heeft de firma Noorland drie bassins. „Daar past bij elkaar ongeveer 5000 kuub regenwater in.  We gebruiken geen leidingwater.”

Deel 4 in een serie over glastuinbouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer