Glastuinbouw
Uitdagingen voor jonge bloementeler

Stel, je hebt net een tweede kwekerij overgenomen en je moet haar alweer stilleggen vanwege de energiekosten. Het overkwam Jelle Pippel (25). Jaarlijks teelt hij zo’n 25 miljoen bloemen.

18 April 2024 10:18
Jelle Pippel kweekt in zijn kassen miljoenen lisianthussen. beeld RD, Anton Dommerholt
Jelle Pippel kweekt in zijn kassen miljoenen lisianthussen. beeld RD, Anton Dommerholt

Als 18-jarige begint Jelle een kleine eigen kwekerij met snijbloemen. Ook werkt hij in de lisianthuskwekerij van zijn ouders in Brakel, om enkele jaren later, in 2020, het 2,5 hectare metende bedrijf over te nemen.  In 2022 neemt hij bovendien het 3 hectare grote bedrijf van zijn broer in Zuilichem over. Ook in deze kassen worden lisianthussen, roosachtige snijbloemen, gekweekt. Al snel breekt een moeilijke tijd aan. De hoge energieprijzen zorgen ervoor dat de kassen in Zuilichem niet rendabel zijn. Stilleggen is goedkoper dan doorgaan. „We hebben in de winter van 2022-2023 vier maanden stilgelegen.” Het bedrijf in Brakel blijft wel produceren. Na een paar maanden kunnen ook in de kassen in Zuilichem de bloemen weer gaan groeien.

Op een slimme manier omgaan met energie is van groot belang in de glastuinbouw. Hetzelfde geldt voor water. „Bij ons bedrijf hebben we grote bassins voor het regenwater. Momenteel zitten ze helemaal vol. In droge tijden hebben we er voor een paar weken genoeg aan. Maar we hopen dat het daarna wel weer gaat regenen.” In het bedrijf van Jelle wordt water bovendien zo veel mogelijk hergebruikt. „We hebben gewoonlijk geen gebrek aan water.”

Net als veel andere tuinders heeft ook Jelle moeite met het vinden van goed geschoold personeel. Voor het productiewerk kan hij wel aan mensen komen. „Er werken hier 25 mensen. Het zijn vooral Roemenen. Ze wonen in chalets bij ons bedrijf. Wanneer we mensen nodig hebben, zoeken zij onder hun bekenden in Roemenië naar personeel. Ze blijven meestal een paar jaar. In Nederland kunnen ze goed verdienen.”

Jelle noemt de productie van de lisianthus „een uitdagende teelt”. De bloemen hebben een goede verzorging nodig. Voor de bestrijding van onder andere schimmels zit de glastuinbouw in een overgangsfase tussen chemische en biologische middelen. Jelle staat positief tegenover biologische oplossingen. Als voorbeeld noemt hij de inzet van bepaalde soorten vliegjes en ook de roofmijt.

De bloemen van Jelle worden via de veiling verhandeld naar tal van landen in hoofdzakelijk de Europese Unie. Ook in Engeland en Amerika komen de bloemen uit Brakel en Zuilichem op tafel. De Brexit gaf het bedrijf geen problemen, maar zorgde bij de exporteurs wel voor aandachtspunten. „De bloemen doen er nu door alle controles een dag langer over om in de Engelse winkels te komen. De exporteurs moeten daar bij de versheid rekening mee houden.”

Deel 3 in een serie over glastuinbouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Tuinbouw

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer