Werkenden worden steeds vaker gecontroleerd als ze hun taken uitvoeren, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV. Vaak vinden ze dat vervelend. Volgens de werkgevers gaat het internationaal gezien juist best goed.
Vakorganisatie CNV publiceerde vorige week de resultaten van een onderzoek onder 1900 werkenden. Een groot deel van hen, 44 procent, vindt dat de overheid zich steeds meer met hun werk bemoeit. Ruim een derde is van mening dat de werkgever hen vaker in de gaten houdt dan in het recente verleden. Dat gebeurt in veel gevallen met digitale hulpmiddelen. Regelmatig wordt nagegaan wat iemand achter zijn of haar pc of laptop uitvoert. In 8 procent van de gevallen gaat het nog verder en is er sprake van cameratoezicht.
„Als we te druk zijn met het ons verantwoorden voor wat we doen, gaat er iets fout” - Piet Fortuin, voorzitter van het CNV
Piet Fortuin, de voorzitter van het CNV, is niet verbaasd over de uitkomsten. „We timmeren de Nederlandse werkvloer steeds meer dicht. De metselaar, de verpleegkundige, de buschauffeur, de maatschappelijk werker, geen professional ontkomt meer aan de toegenomen controledrift. Een volstrekt verkeerde ontwikkeling. Een toenemend aantal werkenden dreigt daardoor hun autonomie kwijt te raken. Dit is funest voor de creativiteit op de werkvloer en raakt het verdienvermogen van Nederland.”
Werkdruk
Ruim 30 procent van de werkenden geeft aan dat elke handeling die ze op hun werk verrichten, moet worden vastgelegd. Dat leidt tot onvrede. Vier op de tien arbeidskrachten zeggen dat hun baan door al die controles minder aantrekkelijk wordt. Ook ervaren ze dat hun werkdruk erdoor stijgt.
Fortuin denkt dat de krappe arbeidsmarkt een deel van de problemen veroorzaakt. „Daardoor moeten minder mensen meer werk doen.” Juist daarom zouden werknemers zich in zijn ogen meer op hun eigenlijke werk moeten kunnen richten.
Vrijheid
„Als we te druk zijn met het ons verantwoorden voor wat we doen, gaat er iets fout.” Om die reden vindt hij dat werkenden een grotere invloed moeten krijgen als het om hun baan gaat. „De werkgevers, waaronder de overheid, moeten hun personeel meer vertrouwen geven.”
Ruim vier op de tien werknemers geven in het CNV-onderzoek aan dat meer vrijheid ervoor zal zorgen dat de kwaliteit van hun werk toeneemt.
Werkgeluk
Werkgevers vinden werkgeluk ook heel belangrijk. VNO-NCW, hun belangrijkste belangenbehartiger, geeft aan dat ondernemingen daarnaar moeten streven. Volgens woordvoerster Mieke Rippens is dat in hun eigen belang, nodig om „medewerkers aan te trekken, te binden en te houden in de krappe arbeidsmarkt.”
Volgens haar is het met de autonomie van arbeidskrachten in ons land echter niet slecht gesteld. „Europees gezien scoren we juist erg goed.”
Ze wijst erop dat onderzoek van de Verenigde Naties aantoont dat Nederlanders tot de gelukkigste mensen ter wereld behoren. „Werk is daarbij een van de bepalende factoren.”
Deeltijd
In Nederland wordt veel in deeltijd gewerkt, meer dan in vrijwel alle andere landen. Ook dat draagt volgens haar bij aan de arbeidsvreugde, net als de vele mogelijkheden die werkgevers bieden om thuis te werken.
De uitkomsten van het CNV-onderzoek ondersteunen dat volgens haar. Rippens: „Het grootste deel van de werknemers geeft aan genoeg ruimte te ervaren om het werk naar eigen inzicht in te vullen.”
Ze is het met Fortuin van het CNV eens dat de werkdruk toeneemt. „Er zijn nu eenmaal minder mensen op de arbeidsmarkt.” Maar ze ziet geen verband met de controle door werkgevers. Wel beaamt ze dat de regeldruk vanuit de overheid is toegenomen. „Dat is inderdaad een probleem. Niet alleen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever.”