Binnenland
Nijmegen opent crisisnoodopvang voor 400 mensen in woonunits

Nijmegen opent een nieuwe crisisnoodopvanglocatie in het noordelijke deel van de stad. Er kunnen maximaal vierhonderd mensen terecht, die ondergebracht worden in mobiele woonunits. De noodopvanglocatie aan de Koudenhoek Noord blijft ongeveer een jaar beschikbaar, aldus de gemeente.

ANP

In Nijmegen moet eind deze maand een van de grootste crisisnoodopvanglocaties van het land op voormalig sportpark Winkelsteeg sluiten, omdat de gemeente op dat terrein wil gaan bouwen. Daar is plaats voor 1200 asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft al tweemaal uitstel gehad voor de sluiting, maar nu moet het echt gebeuren volgens de gemeente. Het uitplaatsen van de bewoners daar gaat erg moeizaam en het is de vraag of iedereen op tijd weg is. Nijmegen wil het COA dwangsommen opleggen als het terrein niet op tijd leeg is. Maar de gemeente ziet ook dat de nood bij het COA hoog is en biedt daarom het terrein in Nijmegen-Noord aan.

„Ondanks de Spreidingswet is het nog niet vanzelfsprekend dat alle gemeenten snel opvanglocaties aanbieden. Om de landelijke druk te helpen verlichten en vluchtelingen niet van aanmeldcentrum naar sporthal naar tent te blijven verplaatsen komen wij met deze locatie”, zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, verwijzend naar de recente dringende oproep van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om duizenden extra noodopvangplaatsen in het land.

Op het terrein aan de Koudenhoek Noord zullen in de toekomst woningen worden gebouwd. Het terrein is eigendom van de gemeente. Donderdag beginnen de voorbereidingen voor de komst van de crisisnoodopvang. Het is de bedoeling dat de locatie eind mei in gebruik kan worden genomen. Het COA draagt de kosten. Er zullen met name alleenstaande mannen, maar ook gezinnen met kinderen worden ondergebracht, verwacht de gemeente. De locatie is niet bedoeld voor vluchtelingen die geen kans maken op een verblijfsstatus.

Omwonenden hebben woensdag een brief over de opvang ontvangen. Er volgt nog een informatieavond en een open dag. Nijmegen heeft al veel grote crisisnoodopvanglocaties gehad. Dat heeft nog nooit tot problemen geleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer