Hoe kan ik de luchtvochtigheid in mijn woning verlagen?
Door het natte weer is de luchtvochtigheid hoog in mijn huis met bakstenen muren. Ook zie ik boven sommige plinten schimmels ontstaan. Wat kan ik hieraan doen, behalve extra stoken en ventileren?
Naast de maatregelen die u noemt, kunt u een luchtdroger aanschaffen of huren. Kies er wel een die voldoende capaciteit heeft om de hoge luchtvochtigheid in de ruimte tot maximaal 60 procent omlaag te brengen. Het gebruik van een luchtdroger is waarschijnlijk slechts een tijdelijke oplossing. Daarom raad ik u aan om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Kijk eens of de ventilatieroosters van de kruipruimte verstopt zitten, waardoor het vocht onder uw huis niet kan ontsnappen.
Ga ook na of er water via deze roosters onder de vloer terecht kan komen. Controleer of uw kruip- ruimte vochtig is en of er water onder de vloer staat, want doorgaans kruipt vocht via de fundering omhoog. Als er regelmatig water in de kruipruimte blijft staan, dan kunt u isolatiechips –een soort piepschuim– erin aan laten brengen. Die nemen geen vocht op, maar blijven drijven en vormen zo een isolerende laag. Deze oplossing draagt ook bij aan een hogere vloertemperatuur en dat is in de winter mooi meegenomen.
Zelfs in de zomer kan een hoge luchtvochtigheid onder de vloer problemen veroorzaken. Warme lucht kan namelijk meer vocht bevatten dan koude lucht en dat vocht condenseert op koele oppervlakken zoals niet-geïsoleerde betonnen vloerdelen en funderingsmuren. Wanneer er alleen bij overvloedige en langdurige regenval water in de kruipruimte staat, adviseer ik om dit weg te pompen. Er zijn dompelpompen met een niveausensor, waardoor de pomp automatisch in werking treedt als het water boven een voor u acceptabel minimumniveau komt.
De schimmelvorming kan ook –of mede– worden veroorzaakt doordat de muren meer vocht bevatten dan normaal. Dit probleem doet zich vooral voor bij oudere huizen: de voegen zijn doorgaans door weersinvloeden wat uitgesleten en beschadigd. Als er op uw gevel klimop zit of gezeten heeft, kan dit de vochtgevoeligheid van de buitenmuur vergroten. Wanneer er veel vocht in de muur zit en het gaat vriezen, zoals in de afgelopen tijd, is er dan kans op vorstschade.
Dit komt doordat water uitzet als het bevriest. Hierdoor kunnen er stukjes baksteen of metselwerk losraken. Dit probleem kunt u oplossen door de muren te impregneren. Vooraf moeten de muren worden gereinigd en dienen beschadigingen gerepareerd te worden. Het reinigen en impregneren kunt u door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Of u doet dit zelf met een waterafstotende gevelcoating.
Wanneer de buitenmuur geïmpregneerd is, zal vochtgevoelig isolatiemateriaal in de spouw minder vocht opnemen. Een gereinigde en goed geïmpregneerde muur ziet er mooi uit en zorgt daarnaast voor een betere isolatie. Een vochtige betonnen muur verliest tot 25 procent meer warmte en een bakstenen muur tot ruim 50 procent. De kosten van het impregneren kunt u mogelijk al in enkele jaren terugverdienen als gevolg van de energie die u bespaart.
De auteur is energieadviseur.