Kerk & religiePaasdatum

Patriarch Bartholomeüs: Laat alle christenen op dezelfde dag Pasen vieren

De oecumenische patriarch Bartholomeüs I blijft aandringen op een gemeenschappelijke viering van Pasen door alle christenen.

Redactie kerk
4 April 2024 07:13Gewijzigd op 4 April 2024 09:46
Patriarch Bartholomeüs (r.) wil dat christenen wereldwijd op dezelfde dag Pasen vieren. beeld Dio van Maaren 
Patriarch Bartholomeüs (r.) wil dat christenen wereldwijd op dezelfde dag Pasen vieren. beeld Dio van Maaren 

De orthodoxe patriarch van Constantinopel stuurde zondag zijn hartelijke gelukwensen naar „alle zusterkerken die al Pasen vieren”, meldde de website Vatican News. Bartholomeüs zei ook dat het uiteindelijk een „schandaal” is om de centrale christelijke gebeurtenis van de opstanding van de Heere Jezus op verschillende data te vieren. Orthodoxe christenen vieren Pasen dit jaar op 5 mei.

In 2025 vallen de paasvieringen van de oosterse en westerse kerken op dezelfde datum, 20 april. De patriarch „hoopt en bidt” dat deze gezamenlijke viering volgend jaar „geen toevallige eenmalige gebeurtenis zal zijn, maar eerder een eerste vonk voor verdere inspanningen om de datum van Pasen te standaardiseren”. In 2025 vieren de kerken ook de 1700e verjaardag van het Concilie van Nicea, uit de tijd dat de christelijke kerken nog ongedeeld waren.

De verschillende data van Pasen in het Oosten en het Westen hebben te maken met verschillende berekeningsmethoden. Zo bepalen de oosterse kerken de datum van Pasen aan de hand van de juliaanse kalender, terwijl de westerse kerken de gregoriaanse kalender uit de 16e eeuw hanteren.

De juliaanse kalender is ingevoerd in 45 voor Christus door Julius Caesar en naar hem genoemd. Paus Gregorius XIII kondigde in 1582 een nieuwe kalender af, de zogeheten gregoriaanse kalender. Deze was nauwkeuriger afgestemd op het astronomische jaar.  De gregoriaanse kalender is tegenwoordig wereldwijd de standaard; alleen in de Arabische wereld en in een land als India worden ook nog andere kalenders gehanteerd.

Toen de westerse kerk de gregoriaanse kalender invoerde in opdracht van de paus van Rome, ging de oosterse kerk daar niet in mee. Gregorius was alleen het hoofd van de westerse, Rooms-Katholieke Kerk. De oosterse kerk erkende zijn gezag niet. Dat had tot gevolg dat de kalenders uit de pas gingen lopen en feestdagen niet meer op dezelfde dag vielen.

Raad van Kerken

In 2021 diende de oosters-orthodoxe aartsbisschop Job van Telmessos een voorstel in bij de Wereldraad van Kerken in Genève om in de oosterse en westerse kerk tot eenzelfde datum voor Pasen te komen. Hij noemde, evenals patriarch Bartholomeüs nu, 2025 als goed moment om hiermee te beginnen. De Russisch-Orthodoxe Kerk leek daarvan geen voorstander, bleek destijds uit uitlatingen van metropoliet Hilarion Alfeyev.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer