Buitenland
Corsica zet stap naar autonomie

Leden van het parlement van Corsica zijn het woensdagavond laat eens geworden over de tekst van een grondwetswijziging die tot autonomie van het Franse eiland moet leiden.

Naar verwachting zal de Franse president Emmanuel Macron het hervormingsvoorstel nu voorleggen aan het Franse parlement. De Nationale Vergadering, het Franse lagerhuis, is hoogstwaarschijnlijk akkoord met de plannen. Maar in de Senaat zal instemming moeilijker worden door de meerderheid van conservatieve Republikeinen die kritisch zijn over de macht die Corsicaanse politici zullen krijgen in de nieuwe situatie.

De grondwetshervorming zou Corsicaanse politici onder meer de bevoegdheid geven om wetten uit Parijs aan te passen. Ook wordt in de tekst een historische, culturele en taalkundige Corsicaanse gemeenschap erkend.

Macron zette dit najaar de deur open naar autonomie voor het eiland, een langgekoesterde wens van veel van de bijna 350.000 inwoners. De president benadrukte daarbij dat het ging om autonomie binnen de republiek en niet om een situatie waarin Corsica los komt te staan van Frankrijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer