Evangelist De Visser: Zoek eens naar een huis in Friesland
Tieners maken aquareltekeningen met het thema ”zout der aarde”. Kinderen zingen ”Maak ook mij een discipel”. Volwassenen denken na over evangelisatie in de geschiedenis van Naäman de Syriër. Het zijn ingrediënten van de landelijke evangelisatiedag van de Gereformeerde Gemeenten, zaterdag in Geldermalsen.
Thema van de dag is ”Zout, smakeloos of smaakgevend?” Ds. H. van der Heiden opent de dag met een meditatie over de put bij Jericho. De profeet Elisa wordt door de mannen van die stad erbij geroepen, omdat het water van de put slecht is. „Het is zelfs zo erg met dat water dat het land onvruchtbaar wordt en er misgeboorten zijn. Maar over de stad hebben ze geen klagen, het is er fijn wonen.”
De predikant uit Capelle aan den IJssel trekt een vergelijking met Nederland nu. „Wij zijn een rijk en welvarend land. Mensen zijn druk met werk, vakantie en sport. Maar tegelijk putten we uit een levensbedreigende bron. Ons hart is verdorven door de zonde. Als we niet stoppen met daaruit te putten, wordt het eeuwig omkomen.”
Fontein
De mannen van Jericho gaan met hun nood naar Elisa. „Dat zouden wij hier in Nederland ook moeten doen: met onze nood naar God gaan”, aldus ds. Van der Heiden. Elisa verricht een wonder in de naam van de HEERE: hij gooit zout in Jericho’s bron. „Zout maakt water helemaal niet goed. Wie dit overdenkt, moet zeggen: „Mijn God, wie kan U evenaren? Hoe heerlijk zijn Uw wonderdaân.””
Ook in Nederland hebben mensen een nieuwe bron nodig, aldus ds. Van der Heiden. „Als we gaan putten uit het Woord, worden we ons ervan bewust hoe verdorven onze eerdere bron was. Maar het biedt ook troost. We krijgen leven uit de Fontein des levens.”
Mensen zijn druk met werk, vakantie en sport. Maar tegelijk putten we uit een levensbedreigende bron
Een leven dat gevoed wordt door het Woord, wordt een leesbare brief voor de wereld. „Zoveel mensen om ons heen lezen nooit uit de Bijbel. Maar deze mensen lezen wel ons leven. Is het zichtbaar dat we de HEERE hartelijk liefhebben? Gaat er een reuke Christi van ons uit?” vraagt ds. Van der Heiden zijn gehoor.
Gelegenheid
Christus noemt Zijn discipelen het zout der aarde, ongeacht wie of wat ze zijn, zo begint evangelist Sam de Visser zijn lezing. „Petrus kon wel praten, maar een Andreas of Thomas, zouden wij dat wel zulke geschikte evangelisten vinden? Maar Jezus zegt: „Gij zijt het zout.” We denken te vaak dat wij bij evangelisatiewerk dingen moeten zeggen of doen. Maar het is zo eenvoudig. Gebruik je tijd in de kappersstoel, of de vraag van je collega’s hoe je weekend was.”
Het zout in Israël kon smakeloos worden. „Zout uit de Dode Zee had kalk en plantaardige resten in zich. Door ontbinding van die plantaardige resten kon het zijn smaak verliezen. Ook christenen kunnen hun smaak verliezen, denk bijvoorbeeld aan Petrus. In de zaal bij Kajafas had hij een prachtige gelegenheid om te getuigen van Zijn meester, maar hij miste de vrijmoedigheid. Ook bij ons kan dat zo zijn, terwijl we veel minder te verliezen hebben.”
Met een foto van een reformatorische zangavond waarschuwt De Visser de aanwezigen voor „samenklonteren”. „Wat heeft Jezus bedoeld met „der aarde”? Kijkt u vanavond eens op Funda naar huizen in Friesland. Er zijn daar prachtige huizen te koop voor een laag bedrag. Het geld dat u overhoudt, kunt u gebruiken voor evangelisatie. Sommigen vragen: „Moet ik daar geen roeping voor hebben?” Die hebt u al: „Gij zijt het zout der aarde.””
Binnenkamer
Met een voorbeeld uit zijn eigen leven toont De Visser dat evangelisatie eenvoudig is. „Mijn buurman past wel eens op onze vogeltjes, wanneer wij op vakantie zijn. Het zijn gouldamadines. Als er kuikentjes zijn, is het heel donker in het nestkastje. Maar wat heel wonderlijk is, is dat hun kleine bekjes lichtgevend zijn, zodat de moeder weet waar ze het voer moet droppen. Ik roep onze buurman dan: „Kom kijken, hier is echt een wonder van onze Schepper te zien.””
De Visser moedigt de bezoekers van de evangelisatiedag aan met woorden van de Fries Wilhelmus à Brakel. „Als mensen twijfelen of ze als christen wel smaakgevend zijn, dan zegt Brakel: Al doende leert men. En: De HEERE wil ook mensen bekwaam maken.”
De Visser richt zich even speciaal tot de jongere generatie: „Wij evangelisten zijn geen twintig meer. Jullie, jongeren, zijn heel hard nodig. Begin op je knieën. Dit werk begint en eindigt in de binnenkamer.”
Nieuwe kinderbijbel
Aan het slot van de morgen is de presentatie van een kinderbijbel. Jos Kardol schreef hem, speciaal met het oog op kinderen die niet vertrouwd zijn met de Bijbel. „Ik had bij het schrijven steeds de tekst uit Johannes 17 in gedachten: „Dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God en Jezus Christus, Die Gij gezonden hebt.” Ik ben blij om deze kinderbijbel nu in handen te krijgen en hoop dat hij in veel andere handen terechtkomt.” Julia Meeuse-Visser maakte de illustraties.
In de workshops leren tieners een aquarel maken met gebruik van zout. Ds. P.J. de Raaf leidt een Bijbelstudie over evangelisatie in de geschiedenis van Naäman. „We zien dat Elisa niet naar Naäman komt. Soms kunnen we in evangelisatiewerk onszelf te groot maken. Elisa zorgt dat Naäman niet op hem gaat vertrouwen."
Naäman wordt eerst boos, maar luistert later toch naar de profeet, aldus de predikant uit Boskoop. „We hoeven niet bang te zijn voor weerstand. De HEERE werkt daar doorheen, dat zien we ook in dit Bijbelgedeelte."