Kerk & religie
Evangelisatieposten GG houden open huis

Opvallen als kerk of als kerkelijk centrum doet het niet, inloophuis Achter de Hoven in Leeuwarden. Het is een evangelisatiepost die uitgaat van de Gereformeerde Gemeenten. Zaterdag is er open huis – evenals op de andere posten van het kerkverband: Alkmaar, Amsterdam, Breda, Emmen, Den Haag, Leidsche Rijn, Rotterdam, Tilburg en Merksem (België).

Dick Vos
Evangelist Sam de Visser (54) bij 'zijn' inloophuis in Leeuwarden. beeld Marchje Andringa
Evangelist Sam de Visser (54) bij 'zijn' inloophuis in Leeuwarden. beeld Marchje Andringa

Evangelisatiepost Achter de Hoven is gevestigd –hoe kan het anders– aan de Achter de Hoven in Leeuwarden. ‘Moedergemeente’ is de gereformeerde gemeente te Kampen, maar de post valt onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de classis Kampen, het regionale verband van gemeenten waaronder in dit geval onder andere ook Drachten en Oudemirdum vallen. De gemeenten binnen de classis collecteren voor het inloophuis en zorgen voor vrijwilligers. Door af en toe mee te werken in het inloophuis, blijven de gemeenteleden betrokken bij dit deel van het kerkenwerk.

Roeping

Sam de Visser (54) is als evangelist verbonden aan Achter de Hoven. Het betekent veel voor hem om zijn werk hier te mogen doen, zegt hij. „Ik mag weten dat God mij hier een plaats heeft gegeven om Zijn Woord –het Evangelie– te delen onder de mensen in de stad.”

Dat sluit aan bij de Bijbelse opdracht vanwaaruit de evangelisatiepost is opgezet en gaande gehouden wordt, legt De Visser uit. „Toen de Heere Jezus afscheid nam van Zijn discipelen heeft Hij ze een belangrijke opdracht geven: „En gij zult Mijn getuigen zijn” – Handelingen 1:8. Dat blijft een actuele opdracht tot op de dag van Zijn wederkomst. Want zo lang moeten er nog mensen tot het geloof gebracht worden. Dat is niet het werk van mensen, maar van God Zelf. Wel gebruikt God mensen als een middel om het Evangelie te brengen. Ons daarnaar richtend, trekken wij de ons onbekende toekomst tegemoet.”

Laagdrempelig

De Visser vertelt dat de activiteiten van Achter de Hoven zich niet beperken tot de samenkomsten op zondag, wekelijks om half tien en vier uur. Minstens zo belangrijk is dat het pand ook op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend is, en dan echt als inloop. Iedereen is dan welkom en mag binnenkomen. „Er wordt altijd geprobeerd het gezellig te maken. Er wordt samen koffie gedronken of gegeten, er wordt samen uit de Bijbel gelezen en geluisterd naar wat God ons door Zijn Woord te zeggen heeft. Daarover kan dan gepraat worden; we willen graag naar mensen luisteren en als het mogelijk is hen helpen.”

Op de eerste verdieping beschikt het gebouw over een grote keuken, waar op donderdagavond gekookt wordt. Een warme maaltijd voor drie euro, waarvoor iedereen zich kan opgeven. Dat aanbod blijkt te voorzien in een behoefte. „Omdat het bezoekersaantal zo toenam, hebben we twee groepen gemaakt, zodat we zoveel mogelijk mensen een plaatsje aan tafel kunnen bieden. Dit had wel tot gevolg dat alle gasten nu maar eens in de twee weken kunnen aanschuiven, in plaats van wekelijks. De andere kant is dat er nu weer plaats is voor nieuwe gasten. Tijdens de warme maaltijd gaat de Bijbel open en er ontstaan vaak goede gesprekken.”

Maar het aanbod is veel breder. Naast de beide diensten op de zondag is er op de eerste en derde zondag van de maand van twaalf tot een uur een Bijbeluurtje – laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Na de meditatieve overdenking kunnen de aanwezigen met elkaar in gesprek gaan over het Bijbelgedeelte.

Voor creatievelingen is er verder een brei- en haakmorgen met aansluitend een lunch. Er zijn ook verschillende Bijbelstudies, en voor kinderen van zes tot twaalf jaar wordt binnenkort een kook- en bakclub opgestart. En degenen die daar niet over beschikken, kunnen gratis een Bijbel of kinderbijbel krijgen. Voor alle activiteiten kunnen zich nog mensen aanmelden. Omdat de eigen kerk niet al te groot is, wordt af en toe een concert georganiseerd in de Grote Kerk in Leeuwarden.

Inloophuis Achter de Hoven in Leeuwarden (Achter de Hoven 2c) houdt zaterdag open huis van 11.00 tot 15.00 uur. Wie maar wil is welkom om kennis te maken met het pand, het werk dat er wordt gedaan en enkele van de ruim 200 vrijwilligers die het uitvoeren.

www.inloophuisachterdehoven.nl
Klik hier voor een overzicht van de activiteiten zaterdag op de tien evangelisatieposten van de Gereformeerde Gemeenten.

---

Lees ook in Digibron:

Snijboontjes aan de Gouwstraat (Reformatorisch Dagblad, 15 september 2016)

Koffie met iets extra’s bij inloop evangelisatiepost Leeuwarden (Reformatorisch Dagblad, 20 juli 2016)

Langs alle deuren van Leidsche Rijn (Reformatorisch Dagblad, 16 maart 2016)

Breda wordt evangelisatiepost (25 maart 2015)

„De sobere erediensten spreken mij aan” (Reformatorisch Dagblad, 20 november 2014)

Kerkplanting op de kaart (Reformatorisch Dagblad, 20 november 2014)

Gesprek en bezinning in Het Kruispunt (Reformatorisch Dagblad, 1 maart 2013)

Tegenstand en troost in Merksem (Terdege, 25 april 2012)

Een warm huis in een stad vol eenzaamheid (12 december 2009)

Folderen om je gezicht te laten zien (Reformatorisch Dagblad, 8 januari 2009)

Opening inloophuis Leeuwarden (Reformatorisch Dagblad, 16 mei 2006)

“Eigenlijk getuigt dit inloophuis tegen ons” (3 april 2006)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer