Op zoek naar nieuwe stoelen, lampen of nieuw geluidssysteem voor de kerk? Grote kans dat je dan de Kerkenbeurs bezoekt, vrijdag en zaterdag in de Expo in Houten. „Hier staan alle belangrijke spelers onder een dak, zodat je op je gemak kunt kijken en vergelijken.”
Bij de ingang van de Kerkenbeurs heeft zich vrijdagmorgen rond openingstijd al een behoorlijke rij gevormd. Geduldig schuiven de bezoekers stapje voor stapje richting de ingang, waar ze een tasje krijgen overhandigd. Twee mannen staan het overzicht van de stands te bestuderen. Ze komen met een duidelijk doel: gezamenlijk kruisen ze de stands aan waar ze „even moeten gaan praten”. De acht kruisjes op de plattegrond laten zien dat ze voorlopig nog wel even op de beursvloer aanwezig zullen zijn.
Koudebrug
Folkert van Dijk van Van Dijk metaaldesign heeft een fors kerkraam in zijn stand staan. Het ziet eruit als een authentiek stalen kerkraam. Maar schijn bedriegt. „In feite zijn het twee metalen raamkozijnen met een isolerend deel ertussen. Koudebruggen, en daardoor condensvorming, behoren zo tot het verleden. Daarbij is het glas, naar wens dubbel of tripleglas, gemakkelijk te vervangen zonder dat het hele kozijn gedemonteerd hoeft te worden. De uitstraling blijft ambachtelijk, terwijl nieuwe isolatiemogelijkheden toch gebruikt kunnen worden.”
Bij de stand van de Reformatorische Omroep (RO) hangt een groot scherm. Bestuurder Peter Boele brengt de nieuwe serie ”Goede rentmeesters” onder de aandacht. „In de serie gaat Reinier van den Berg, christen en weerman, op bezoek bij historische plaatsen als de Sint-Janskerk in Gouda. Want hoe ga je om met zulke monumenten? Hoe exploiteer je historisch erfgoed met oog voor de historie en zicht op de huidige ontwikkelingen?”
In de nieuwe serie ”Goede rentmeesters” gaat Reinier van den Berg, christen en weerman, op bezoek bij historische plaatsen als de Sint-Janskerk in Gouda
Landbouwgrond
Even verderop staat een stand van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Promovendus Erik Oevermans doet onderzoek naar theologische noties en perspectieven over grond. „Veel hervormde kerken bezitten van oudsher grond, dat kan zijn rondom het kerkgebouw, maar ook van een begraafplaats of van landbouwgronden. De kerk is daarom nauw verweven met het thema ”grond”. Theologie en economie komen hier samen. Het project van de PThU gaat over een verantwoord theologisch perspectief op deze grond. Hoe gaan kerken daarmee om en wat zou er nog meer mogelijk zijn dan verkopen in tijden dat het bezoekersaantal van de kerkelijke gemeente terugloopt?”
In de stand wordt de bezoeker geconfronteerd met vragen over het gebruik van de grond van de kerk, duurzaamheid en het brengen van financiële offers voor het duurzaam kerk-zijn.
Behoefte
De gestage stroom bezoekers beweegt zich langzaam tussen de stands door. Een krantje, een rolletje snoep -KING-pepermunt uiteraard-, een pen en veel folders, de tassen vullen zich.
Bij de uitgang drommen bezoekers wat samen. Buiten regent het. Een man, met een tasje van kerkdienstgemist in de rechterhand, draait zich om en wandelt terug de beursruimte in. „Dan kan ik net zo goed nog een rondje maken, misschien is het straks droog”, lacht hij.
Beursorganisator Van de Wetering beziet de drukte met tevredenheid. „We zitten nu echt weer op het niveau van voor de coronatijd. Vorig jaar zagen we alweer een aantrekkend bezoekersaantal, nu is duidelijk dat onze beurs weer én nog steeds in een behoefte voorziet.”
kerkenbeurs.nl