Kerkenbeurs: Kroonluchters, beamers en kerkstoelen
Kosters, kerkvoogden, rentmeesters, pastoors en predikanten. Op de Kerkenbeurs halen ze twee dagen lang, op dinsdag en woensdag, hun hart op aan alles wat ”des kerks” is. Het kan weer.
Dinsdagmorgen. Enkele hallen van de grote Expo in Houten zijn volgepakt met kroonluchters, beamers, ventilatie- en verwarmingsapparatuur, kerkbanken en zaalstoelen.
De eerste stand na de ingang is die van ”De zalige zalm”. Wat mag dat zijn? Standhouder Laetita van der Lans wil het uitleggen: „Wij zijn een bureau voor geloofscommunicatie en we helpen kerken om een goed kerk- of parochieblad te maken. En ja, een papieren kerkblad is echt helemaal van deze tijd.”
En de naam, die zalige zalm? Van der Lans: „Een zalm zwemt altijd tegen de stroom in. Als je een kerkblad wilt vernieuwen, zul je ook tegen de stroom in moeten zwemmen, want veel gemeenteleden willen alles graag bij het oude houden. De Bijbel gaat ook tegen de stroom in. En dat zalige? Dat is van het roomse sausje over de zalm.”
Geroezemoes
De hal zit vol geroezemoes. Muziek ontbreekt. In het middengedeelte zit de koffiehoek, met veel koek en cake. De sfeer is bedaard. Het publiek is voor het merendeel al wat ouder. Meestal zijn het mannen.
De Christelijke Blinden Bibliotheek heeft ook een stand. Willeke Veenendaal van de CBB zegt dat ze eigenlijk geen bibliotheek zijn, maar een productiebedrijf voor christelijke lectuur voor mensen met een leesbeperking. „We zorgen ervoor dat mensen bij het ouder worden, kunnen blijven lezen, de Bijbel het kerkblad, een psalmboek.”
Alle standhouders hebben het goede met de kerken in Nederland voor. Ze willen helpen, met verantwoorde architectuur (Van Hoogevest Architecten is er ook), met beveiliging van gebouwen, met het beheer van religieus vastgoed en het archiveren van ledenbestanden. Verloop Drukkerij uit Alblasserdam is er: „Wij hebben alles in huis om van uw kerkbode een goed gelezen magazine te maken.”
Blijvende markt
Is dit beursconcept nog van deze tijd? Organisator Marco van de Wetering: „We verwachten deze twee dagen 1700 bezoekers. Dat is even veel als voorgaande jaren. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst. Op de Kerkenbeurs gaat het niet alleen om de omzet. Veel exposanten hebben een kerkelijke achtergrond. Daardoor doe je op een plezierige manier zaken.”
En over vijf jaar? Van de Wetering: „Kerken hebben ook in de toekomst stoelen nodig, of een geluidsinstallatie, dus de opzet van deze beurs blijft gelijk. Toch verandert er ook wel wat. Veel kerkbestuurders zetten meer in op verduurzaming en digitalisering. En we zien ook dat steeds meer kerken hun gebouw multifunctioneel maken. Hierdoor staan er bedrijven op de beurs die niet per se christelijk zijn.”
Voorheen werd de Kerkenbeurs gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Nu in Houten. Van de Wetering: „De locatie van de Jaarbeurs veroudert, terwijl de prijzen omhoog schoten. Daarnaast is Expo Houten beter bereikbaar. Niemand hoeft meer door de drukke binnenstad.”
In zaal 4 worden lezingen en workshops gehouden, over nalatenschappen, verzekeringen en nieuwe software. Er is een seminar over ”Kerk na corona: we mogen weer! Maar hoe?” Blijven we zappen en streamen? Maar hoe houden we dan de gemeenschap in stand?
Technische ploeg
Twee heren op leeftijd kuieren bedaard rond: Ed en Gerrit. Ze komen uit Wieringerwerf en vormen de technische ploeg van de protestantse gemeente daar. Wat bracht hen helemaal naar Houten? „In de coronatijd zijn we voor beeld en geluid opeens met z’n allen overgeschakeld op de techniek. Corona is voorbij, maar het wordt niet meer zoals het was. We kijken hier wat de mogelijkheden voor de toekomst zijn.”
Vanuit Yerseke heeft kantoorspecialist Piet Hoekman een vrachtwagentje vol met kerkstoelen en consistorietafels naar Houten gereden. Wat doet Hoekman hier? „Ik zoek opdrachten. En die komen er, gegarandeerd. Tijdens de coronacrisis hadden we niet veel te doen. Nu trekt de markt weer sterk aan. Hier lopen mensen die willen kopen. En wij willen graag leveren. We komen er dus altijd uit.”