Koning Willem-Alexander niet naar Vietnam om „personele kwesties”
Mogelijk is het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan Vietnam zouden brengen uitgesteld omdat president Vo Van Thuong het veld moet ruimen. Mogelijk, want wat er precies speelt in het communistische land is in nevelen gehuld.
„We weten het écht niet”, zei koning Willem-Alexander vrijdag. In T-shirt en bodywarmer, net klaar met vrijwilligerswerk in Badhoevedorp, vertelde hij de verzamelde pers dat Hanoi het vierdaagse staatsbezoek van het koninklijk paar aan Vietnam, dat dinsdag zou beginnen, op het allerlaatste moment heeft uitgesteld. Waarom precies, dat is niet helder. Hij „respecteert het verzoek” van de Vietnamese regering, zei de koning, want waarschijnlijk heeft die „heel dringende binnenlandse redenen”.
Die binnenlandse omstandigheden droeg de Socialistische Republiek Vietnam zelf aan voor haar opmerkelijke stap, zonder in detail te treden. Persbureau Reuters meldt dat het Vietnamese parlement donderdag „voor een buitengewone zitting” bijeen wordt geroepen om te spreken over „personele kwesties”.
Op basis van gesprekken met Vietnamese ambtenaren en diplomaten schrijft Reuters dat mogelijk de president van het land, Vo Van Thuong (53), uit zijn functie wordt ontheven.
Ceremonieel
Vietnam is een communistisch land, waar niet de president, maar de secretaris-generaal van de Communistische Partij de meeste macht heeft. Nguyen Phu Trong (79) is die partijleider en hij is bezig aan zijn derde termijn. Tussen 2018 en 2021 was hij het trouwens allebei: president van het land en secretaris-generaal van de partij.
De functie van president is vooral ceremonieel, maar mocht Vo Van Thuong vertrekken, dan zou dat toch bijzonder zijn. Hij zit nog maar sinds 2 maart vorig jaar op zijn post. Met zijn 53 jaar is hij het jongste lid van het Vietnamese politburo en hij komt uit partijleider Trongs eigen kringen. Het vermoeden was dat hij werd klaargestoomd om Trong, die gezondheidsklachten heeft en wiens termijn in 2026 afloopt, op te volgen.
Maar Thuong kreeg de baan van president na precies zo’n buitengewone sessie van het Vietnamese parlement als die donderdag op het programma staat. Tijdens die zitting, in januari 2023, werd zijn voorganger, Nguyen Xuan Phuc, de wacht aangezegd. Die werd beschuldigd van betrokkenheid bij corruptie tijdens de bestrijding van de corona-epidemie. Ook Phuc was nog maar kort president, nog geen twee jaar.
Aftreden
Phuc was niet de eerste die struikelde door corruptie. In 2016 begon partijleider Trong, die voortkomt uit de ideologische hoek van de partij, zijn ”gloeiend-hete-ovencampagne”. Die is bedoeld om corruptie uit te roeien en politieke en partijkringen op te schonen van mensen die niets ophebben met de communistische ideologie, maar louter op hun plek zitten om dicht bij de macht, en dus het geld, te zijn. Maar de campagne wordt ook gezien als een middel voor de Communistische Partijtop om de discipline te handhaven.
Sinds de campagne acht jaar geleden begon zijn er al duizenden partijleden, politici en zakenmensen opzijgeschoven na beschuldigingen van corruptie.
We weten echt niet waarom het staatsbezoek is afgezegd
Of dat lot ook Thuong zal treffen, wordt donderdag duidelijk. Er zijn Vietnamwatchers die een gedwongen aftreden niet goed kunnen plaatsen, maar ook zij sluiten niet uit dat dit toch gaat gebeuren. Trongs anticorruptiecampagne heeft wel meer onverwachte slachtoffers gemaakt.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen dan dus niet in het land zijn. Wel zijn er Nederlandse handelsmissies, want het zakelijke deel van het staatsbezoek naar Vietnam gaat gewoon door.