Biden: Israëlische grondoperatie in Rafah zou een fout zijn
De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag in een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn zorgen geuit over een Israëlisch plan voor een grootschalige grondoperatie in Rafah. Een dergelijk offensief zou volgens Biden een „fout” zijn, aldus het Witte Huis.
Veel Palestijnen zijn in de afgelopen maanden juist naar Rafah gevlucht om aan de oorlog te ontkomen. De VS vrezen dat bij de Israëlische operatie „nog meer burgers omkomen, de humanitaire crisis verergert, de anarchie toeneemt en Israël internationaal verder in isolement raakt”, aldus woordvoerder Jake Sullivan.
Netanyahu stuurt een delegatie naar Washington om te praten over het plan en eventueel een „alternatieve aanpak”. Dat gebeurt volgens Sullivan op verzoek van Biden. De woordvoerder meldt verder dat Biden in het gesprek zijn steun voor de Israëlische veiligheid herhaalde.
Biden en Netanyahu spraken elkaar maandag voor het eerst sinds 15 februari. Het telefoontje volgt na toegenomen spanningen tussen de landen. De Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot van Israël, zijn de laatste weken kritischer geworden op de manier waarop Israël oorlog voert in de Gazastrook.
Dreigende hongersnood
VN-chef António Guterres roept Israël op meer hulpgoederen toe te laten voor de Gazastrook, als reactie op een rapport over de dreigende hongersnood in het gebied. Hij vraagt ook de internationale gemeenschap de humanitaire inspanningen van de VN te steunen.
De Palestijnen in het geïsoleerde gebied kampen volgens Guterres met een „gruwelijk niveau van honger en lijden”. De internationale waakhond voor voedselzekerheid (IPC) publiceerde maandag een rapport waarin staat dat Gaza tussen medio maart en mei officieel met hongersnood te maken krijgt, tenzij nu actie wordt ondernomen.
De dreigende hongersnood is „een door de mens gecreëerde ramp”, stelt Guterres. „Het rapport maakt duidelijk dat deze kan worden gestopt.” Volgens de secretaris-generaal moeten er nu maatregelen worden genomen om het „ondenkbare, onacceptabele en onverdedigbare” te voorkomen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, stelt dat inmiddels alle inwoners van de Gazastrook last hebben van de grote tekorten aan eten en drinken. Blinken zegt dat het de eerste keer is dat een volledige bevolking door voedselonzekerheid wordt getroffen.
Blinken reist deze week opnieuw naar het Midden-Oosten om de situatie in de Gazastrook te bespreken. De Amerikaanse buitenlandminister zei dinsdag dat hij hoopt dat Israël en Hamas snel tot een staakt-het-vuren kunnen komen. Hij praat de komende dagen met de leiders van Saudi-Arabië en Egypte en zal het met hen onder meer hebben over „de juiste architectuur voor blijvende vrede in de regio”.