Buitenland
EU steekt 500 miljoen in Europese wapenindustrie

De Europese Commissie heeft 500 miljoen euro uit een defensiefonds toegewezen aan Europese wapenfabrikanten om snel de wapenproductie voor Oekraïne op te voeren. Tegelijkertijd kunnen EU-landen de eigen voorraden op peil houden.

Het geld gaat onder meer naar grote bedrijven als Rheinmetall en Eurenco. Volgens de commissie stelt de subsidie de Europese defensie-industrie in staat de productie op te schroeven tot 2 miljoen artilleriegranaten per jaar aan het einde van 2025.

De Europese Unie had Oekraïne vorig jaar beloofd om voor maart van dit jaar 1 miljoen artilleriegranaten te leveren. Afgelopen najaar bleek echter dat het waarmaken van die belofte zo goed als onmogelijk was, ondanks de dringende behoefte van Oekraïne aan wapens. De EU-landen konden de wapens niet op tijd produceren of uit eigen voorraad leveren.

Daarom richtte de EU het speciale defensiesubsidieprogramma Asap (Act in Support of Ammunition Production) op, waaruit nu ook deze subsidie komt. Dit fonds biedt wapenfabrikanten meer financiële zekerheid nu ze onverwacht hun bedrijfskoers moeten wijzigen door de productie op te voeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer