Kerk & religie
Bond Zangverenigingen GG viert 75-jarig jubileum: „Zingen in een koor is zo waardevol”

De Bond van Zangverenigingen Gereformeerde Gemeenten (BZGG) bestond in coronatijd vijfenzeventig jaar en herdenkt dat alsnog met twee regionale zangdagen. Vijf vragen aan voorzitter Marco de Koning, die zelf al meer dan vijfentwintig jaar zingt in het Ridderkerks Mannenkoor, over teruglopende ledenaantallen, kinderkoren en zingen in de Gouwstraat.

Bastiaan van Soest
14 March 2024 18:01Gewijzigd op 14 March 2024 18:14
Bondsdag van de Bond van Zangverenigingen Gereformeerde Gemeenten, mei 2017. beeld RD
Bondsdag van de Bond van Zangverenigingen Gereformeerde Gemeenten, mei 2017. beeld RD

De Bond van Zangverenigingen Gereformeerde Gemeenten, wat is dat eigenlijk?

„De bond behartigt de belangen van al de koren die aangesloten zijn bij de BZGG. We zorgen onder meer voor de verrekening van de afdrachten aan auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Wie koormuziek schrijft, krijgt van haar een vergoeding. Omdat de bond een grote club is, krijgen we korting. Ook geven wij muziek uit vanuit onze eigen uitgeverij.

20187877_27f42e535f.jpg
Voorzitter Marco de Koning. beeld Marco de Koning

Daarnaast organiseert de bond van oudsher de zogenoemde regiozangavonden. In het verleden was daar veel vraag naar en tot onze verrassing nu ook weer.”

Want waarom is daar nu weer belangstelling voor?

„Een jaar of vijftien geleden liep de animo terug, doordat er steeds minder bezoekers kwamen. Nu zien we juist dat er weer meer behoefte is, omdat onze eigen koren minder gevraagd worden. Dat is deels te verklaren door de opkomst van projectkoren, waar mensen zich kort bij aansluiten, een aantal keer oefenen en dan een uitvoering geven. Omdat er nu weer vraag is, kijken we of we deze avonden weer nieuw leven in kunnen blazen. Zangplezier blijft voorop staan. De opbrengst van zo’n avond is altijd voor een goed doel. We willen dus terug naar hoe het begon, maar dan in een nieuw jasje. Want als we dat gaan doen, dan willen we een goed concept neerzetten.”

In het verleden waren er ook grote landelijke Bondsdagen in de Rotterdamse Doelen.

„Zeker, dat waren altijd grote gebeurtenissen. Een keer in de vier jaar werd er zo’n groot landelijk evenement opgezet. Een gezellig samenzijn met mooie uitvoeringen waar mensen naar uitkeken.

Dit jaar houden we twee Bondsdagen, maar vanwege de kosten doen we dat niet in de Doelen, maar in twee kerken: zaterdag in Brouwershaven en op 20 april in Hasselt. We komen dan in twee prachtige oude kerken bij elkaar om te zingen.

Tegelijk is het ook de viering van het jubileum. Eind 2022 bestond de bond vijfenzeventig jaar. Toen was een viering niet mogelijk door corona. In 2023 besloten we tot twee bijeenkomsten, maar het kost wel even tijd om dat te organiseren en nieuwe muziekstukken in te studeren.”

Een trend is dat het aantal koren en koorleden terugloopt. Wat merkt de BZGG daarvan?

„Wij wijken niet af van die trend. We zien al jaren dat het aantal koren terugloopt. Daarnaast wordt het aantal leden per koor steeds minder. Door vergrijzing worden de koren kleiner. Ook zagen we dat na de coronatijd mensen niet meer terugkwamen naar hun koor. Tot slot merken we dat het voor veel mensen lastig is om wekelijks een moment te reserveren om te gaan zingen. Je ziet daarom ook dat koren naar een tweewekelijks schema gaan, om leden vast te houden.

Tot onze verrassing zien we een tegenbeweging bij de kinderkoren, daar zit wel groei in. Dan komt wel gelijk de uitdaging om de hoek kijken om enthousiaste kinderen vast te houden als ze van kinderkoor af gaan. Ook hier geldt: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.”

Wat maakt zingen met een koor zo mooi?

„Zelf zingen in een koor is samenbindend. Daarnaast is het voor mij ontspanning, zeker als ik druk ben met mijn werk. Ik moet me er weleens toe zetten om naar koor te gaan, maar als ik eenmaal zing, glijdt alles van me af.

20187878_de1e80662e 1.jpg
Het Ridderkerks Mannenkoor tijdens een kerstavond in Rotterdam-Charlois, december 2023

We zingen altijd inhoudsvolle muziek, waarvan je hoopt dat dat gezegend wordt. Soms gaat het voor je idee niet zo lekker tijdens het zingen. Als er dan mensen naar je toekomen die zeggen dat ze geraakt zijn door de zang, dan valt dat idee van niet lekker zingen weg. Pas waren we in Rotterdam bij de evangelisatiepost in de Gouwstraat. Daar zing je voor mensen die wellicht nooit in de kerk komen. Dan breng je zingend het Evangelie. Dat maakt zingen in een koor zo waardevol.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer