Binnenlandaanschaf onderzeeboten
SGP hard aangevallen in debat over onderzeeboten

SGP-leider Chris Stoffer is woensdag in de Tweede Kamer scherp aangevallen in een debat over de aanschaf van nieuwe onderzeeboten.

Stoffer (l.) in het debat over de onderzeeboten. Rechts minister Adriaansens en staatssecretaris Van der Maat. beeld ANP, Ramon van Flymen
Stoffer (l.) in het debat over de onderzeeboten. Rechts minister Adriaansens en staatssecretaris Van der Maat. beeld ANP, Ramon van Flymen

Stoffer is fel tegen een mogelijke gunning van het project aan het Franse staatsbedrijf Naval. „Meer dan duizend voltijdsbanen komen dan niet in Zeeland of in de Drechtsteden terecht, maar in Frankrijk”, stelde hij.

Officieel is er nog geen besluit genomen. De bedoeling is dat de ministerraad vrijdag een zogeheten voorgenomen besluit over de gunning neemt. Deze week lekte echter al uit dat Naval de vier boten mag bouwen. Aan het project is een prijskaartje van naar verluidt zeker 4 miljard verbonden. Naval werkt bij de bouw samen met de Nederlandse onderneming Koninklijke IHC uit Kinderdijk.

Als de order naar de combinatie van het Zweedse Saab en het Nederlandse Damen gaat, geeft dat de meeste garantie op „maximale Nederlandse betrokkenheid”, stelde Stoffer. „Ik sta hier namens de Nederlandse bevolking en namens het Nederlandse bedrijfsleven om te kijken of wij de goede dingen doen met het belastinggeld”, aldus de SGP’er, die het debat had aangevraagd.

Diverse partijen vielen Stoffer in het debat aan omdat er nog geen besluit is genomen en informatie ontbreekt. Anne-Marijke Podt (D66) beschuldigde de SGP’er van het verspreiden van „misinformatie” omdat hij zou suggereren dat het hele project van dit debat zou afhangen. „Flauwekul”, aldus Podt. De Kamer moet zich nog buigen over de aanschaf en had een „zorgvuldig” proces afgesproken, stelde ze. Na het bekendmaken van het voorgenomen besluit kan de Kamer nog dwarsliggen.

Ook CDA, GL-PvdA, Volt, NSC en VVD waren kritisch. „De afgelopen dagen zijn we getuige geweest van de grote Stoffershow. Werkelijk alles moet daarvoor wijken”, zei VVD’er Ruben Brekelmans. Stoffer schept „continu een valse tegenstelling” door te doen alsof hij de enige zou zijn die opkomt „voor onze ondernemers en banen in Nederland”, aldus de liberaal.

Onder meer PVV en BBB kozen wel de kant van Stoffer. Het demissionaire kabinet „verkwanselt Nederlandse belangen” als het klopt dat de Fransen de biedingsstrijd winnen, zei Joeri Pool (PVV). Het is een „potentiële economische ramp”. BBB-Kamerlid Gijs Tuinman denkt dat de Fransen met een te lage prijs komen; het zal uiteindelijk leiden tot prijsstijgingen, ruzie en rechtszaken met de Fransen, denkt de oud-militair.

Stoffer diende mede namens PVV, BBB, JA21, FVD en SP een motie in om de gunning van de onderzeeboten aan een nieuw kabinet over te laten. De zes fracties hebben samen 56 van de 150 zetels. Later deze donderdag, bij de stemmingen, moet duidelijk worden of er een meerderheid voor de motie is.

Vertraging bij de aanbesteding van de nieuwe onderzeeboten zou „desastreus” zijn, zei demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie). Het besluit aan een nieuw kabinet laten, zal het proces volgens hem zeker negen tot twaalf maanden vertragen.

Volgens minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) hoeft Stoffer zich geen zorgen te maken over de rol van de Nederlandse industrie. Er zijn „keiharde toezeggingen” van de drie werven die een offerte maakten over het Nederlandse aandeel in de bouw van de boten, stelde ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer