Buitenland
Erdogan: Turkije klaar om Rusland te ontvangen voor vredesoverleg

Turkije is klaar om als gastheer op te treden voor vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne, zei president Recep Tayyip Erdogan na een overleg met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky. „We zijn klaar om een vredestop te organiseren waaraan Rusland zal deelnemen”, verklaarde de Turkse president in een gezamenlijke persconferentie met Zelensky.

De Oekraïense president zei op zijn beurt dat Rusland niet welkom is op een vredestop die later dit jaar in Zwitserland moet worden gehouden. Volgens Zelensky is het wel mogelijk dat een Russische afgevaardigde wordt uitgenodigd voor een volgend overleg als Oekraïne in Zwitserland met zijn bondgenoten tot overeenstemming is gekomen over een vredesplan.

Erdogan zei dat hij met Zelensky heeft gesproken over onder meer de ontwikkelingen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de veiligheid op de Zwarte Zee, waaronder de ter ziele gegane graandeal. Volgens Erdogan is het zijn „intentie om tot een akkoord tussen de partijen te komen” om de veiligheid van het commerciële scheepvaartverkeer op de Zwarte Zee te garanderen. Verder zei hij dat Turkije fors zal bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne zodra de oorlog voorbij is.

Sinds het begin van de oorlog in februari 2022 heeft Erdogan zichzelf meerdere keren opgeworpen als bemiddelaar in het conflict.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer