Buitenland
Sneer binnen Europese Commissie over kandidatuur Von der Leyen

Eurocommissaris Thierry Breton (interne markt) heeft publiekelijk kritiek geuit op de verkiezing van Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen tot lijsttrekker van de Europese Volkspartij bij de komende Europese verkiezingen in juni. Want hoe groot is haar draagvlak eigenlijk, als een aanzienlijk deel van de stemgerechtigden van haar eigen partij zich van stemming heeft onthouden, vraagt Breton zich op X af.

De sneer richting zijn directe collega is opmerkelijk omdat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, neutraal moet zijn. Er zijn ook strikte regels voor leden die campagne voeren. Leden mogen dit niet als commissielid doen en zij moeten andere sociale platforms gebruiken voor verkiezingsretoriek.

Het lijkt erop dat de Fransman Breton, lid van de Europese partijgroep van liberalen, zich niet aan deze regels heeft gehouden. Want zijn opmerking staat op zijn X-account tussen mededelingen over zijn werk als eurocommissaris. Een woordvoerster van de Europese Commissie zei vandaag dat ze naar aanleiding van deze zaak zal zorgen dat alle 27 commissarissen, uit ieder EU-land één, een herinnering krijgen van de spelregels rond verkiezingen en campagne voeren.

De Europese Volkspartij, de koepel van centrumrechtse partijen in Europa, heeft de Duitse Ursula von der Leyen donderdag tijdens een partijcongres in Boekarest als lijsttrekker aangewezen. Daarmee is ze voor deze partij de belangrijkste kandidaat om na de verkiezingen opnieuw voor vijf jaar voorzitter te worden van de Europese Commissie. „Is het terecht om het bestuur van Europa opnieuw toe te vertrouwen aan de EVP, dus voor 25 jaar op rij?” schrijft Breton op X. „De EVP lijkt zelf niet te geloven in zijn kandidaat.” Breton wijst erop dat 400 EVP-afgevaardigden in Boekarest Von der Leyen als lijsttrekker hebben gekozen en dat er 89 stemmen tegen waren. Maar volgens Breton waren er in totaal 801 afgevaardigden met stemrecht. Een groot aantal wilde of durfde zich dus niet uit te spreken.

De Europese Volkspartij, waartoe ook het Nederlandse CDA en naar verwachting straks de BBB en NSC gaan behoren, lijkt volgens peilingen opnieuw de grootste politieke partij in Europa te worden. Dat maakt de kans groot dat Von der Leyen inderdaad een tweede termijn krijgt als commissievoorzitter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer