GezondheidGezondheid
Kunstalvleesklier lijkt goed te werken bij diabetes type 1

Een kunstalvleesklier biedt uitkomst voor mensen met diabetes type 1. Het apparaatje zorgt ervoor dat bloedsuikerwaarden 80 procent van de tijd binnen de gezonde marges liggen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Robin Koops. beeld Jacq Roos Fotografie
Robin Koops. beeld Jacq Roos Fotografie

De kunstalvleesklier is bedacht door machinebouwer Robin Koops uit het Overijsselse Goor. Koops, die zelf kampt met diabetes type 1, is directeur van Inreda Diabetic, een bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van het apparaat.

De Inreda AP bestaat uit een kastje, twee sensoren die de bloedglucose permanent meten en twee infusiesets, die vloeistof naar het lichaam brengen. „Het kastje draag ik overdag aan mijn broekriem en ’s nachts op mijn buik”, vertelt Koops.

In tegenstelling tot een insulinepomp werkt de kunstalvleesklier met twee hormonen: insuline en glucagon. Daarmee kan het apparaat zowel hoge als lage suikerpieken voorkomen. „Een insulinepomp kan alleen maar gasgeven”, zegt Koops. „Met ons apparaat kun je ook remmen.” Een ander verschil is dat de kunstalvleesklier volautomatisch werkt: hij berekent zelf welke dosering nodig is. Patiënten hoeven dus niet zelf in te schatten hoeveel ze moeten spuiten.

Fitter

Het apparaat zorgt voor stabielere bloedsuikerwaarden én verbetert de kwaliteit van leven van mensen met diabetes, bleek maandag uit een publicatie in het vooraanstaande medisch vakblad The Lancet Digital Health. Aan het onderzoek, uitgevoerd door Inreda Diabetic en acht verschillende Nederlandse ziekenhuizen, deden ruim zeventig patiënten mee. Zij werden een jaar lang gevolgd.

Patiënten die de kunstalvleesklier gebruiken, hebben gemiddeld 80 procent van de tijd bloedsuikerwaarden die binnen de normale marges liggen (3,9 tot 10 millimol per liter). Vóórdat ze met het apparaat begonnen, was dat 55 procent van de tijd. „Dat betekent dat je zes uur per dag langer gezonde bloedwaarden hebt”, zegt Koops. „Dat maakt een groot verschil.” Ook als de gewenste bandbreedte niet werd gehaald, waren de overschrijdingen volgens hem minder dan bij gebruik van de insulinepomp.

Dat bloedsuikerwaarden stabiel blijven, is volgens Koops heel belangrijk. „Je voelt je fitter. En het voorkomt complicaties. Een aantal patiënten merkte bijvoorbeeld dat ze geen last meer hadden van vlekjes op hun netvlies. Die effecten moeten nog verder worden onderzocht.”

Ook Rens Vandeberg, hoofd kennis en innovatie bij het Diabetes Fonds, verwacht dat gebruik van het apparaat op termijn leidt tot minder complicaties. „Dat betekent dat je lichaam gezonder blijft en je langer in goede gezondheid kunt doorleven.”

Misselijkheid

Uit het Nederlandse onderzoek komt verder naar voren dat mensen die de kunstalvleesklier gebruiken minder stress ervaren, zich beter voelen en een betere nachtrust hebben. Die resultaten verrassen Vandeberg niet. „Als je minder variaties in bloedsuikerwaarden hebt, geeft dat fysiek meer comfort. Patiënten hebben dan minder last van vermoeidheid en misselijkheid, klachten die ontstaan bij een hyper of hypo.”

De grote verdienste van het apparaat is volgens Vandeberg dat mensen met diabetes type 1 niet steeds meer hoeven te denken aan hun ziekte. „Mensen zeggen soms dat ze twee voltijdsbanen hebben: hun werk en hun diabetes. Nu ze het volautomatische systeem gebruiken, kunnen ze zich weer helemaal op hun leven concentreren. Dat is van enorme toegevoegde waarde.”

Onder leiding van het UMC Utrecht zijn veertien ziekenhuizen bezig met vervolgonderzoek. Als de resultaten positief zijn, komt de kunstalvleesklier begin 2026 op de Nederlandse markt, verwacht Koops. Ook buiten de landsgrenzen ziet hij een afzetmarkt: onder meer Duitsland, België en Amerika tonen interesse in zijn uitvinding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer