Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet
Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in Versailles. De anti-abortusbeweging reageert teleurgesteld.
In navolging van de Assemblée nationale, de Franse Tweede Kamer, stemde de Senaat vorige week in met het plan van de Franse president Emmanuel Macron om „het recht van vrouwen om abortus te plegen onomkeerbaar te maken”. Dat maakte voor het Congres, een verzameling van senatoren en parlementariërs, de weg vrij om de wet definitief te kunnen bekrachtigen.
Voor het wijzigen van artikel 34 van de Grondwet, was een drie vijfde meerderheid vereist. Even voor 19 uur maakte Yaël Braun-Pivet, voorzitter van de Assemblée, bekend dat 780 parlementariërs voor het voorstel gestemd hadden en 72 tegen. Daarmee werd ruim aan de het vereiste minimum van 512 stemmen voldaan. De meeste tegenstemmen kwamen opnieuw van Lés Republicains, die pleitten voor het opnemen van een gewetensclausule. Die komt er niet.
Op het moment dat Braun-Pivet de definitieve grondwetswijziging aankondigde, verscheen op de Eiffeltoren de tekst „Mon corps, mon choix” (Nederlands: Mijn lichaam, mijn keuze) en gingen paarse rookbommen af.
Met deze herziening van de grondwet zal Frankrijk een pionier zijn, als „een baken van menselijkheid” en „vaderland van de mensenrechten en vooral van de rechten van de vrouw”, reageerde de Franse premier Gabriel Attal op de uitslag. Volgens hem wordt nu vermeden dat het recht op abortus is „overgeleverd aan de grillen” van politici.
„Laten we samen de intrede vieren van een nieuwe vrijheid die in de Grondwet wordt gegarandeerd door de eerste verzegelingsceremonie in onze geschiedenis die voor het publiek toegankelijk is. Tot ziens op 8 maart, Internationale Vrouwendag”, schreef Macron op X. Op die dag zal de Franse president een speciale toespraak houden, meldt het Élysée.
Doodstraf
Een aantal parlementariërs maakten van de gelegenheid gebruik de aanval op de antiabortusbeweging in Frankrijk te openen, waaronder Maryse Carrère, senator voor de Rassemblement Démocratique et Social Européen. „We willen het risico vermijden dat het recht op abortus te strijden heeft met conservatisme of religieus fanatisme. We zijn het verschuldigd aan alle progressieven van de wereld, die het humanistische Frankrijk het voortouw zien nemen.”
De Franse anti-abortusbeweging reageerde teleurgesteld op het besluit. Vooraf riep de prolifeorganisatie March Pour La Vie op in grote getale bijeen te komen. Honderden demonstranten gaven daaraan gehoor. „De doodstraf is afgeschaft voor schuldigen en zal opnieuw worden ingevoerd voor onschuldigen. Abortus wordt niet langer gezien als een tragedie, maar als een kans die met gejubel gevierd moet worden. Het is waanzinnig zo te denken”, reageerde Nicolas Tardy-Joubert, voorzitter van Marche Pour La Vie op X. Tegelijkertijd meldt de beweging dat ze „nooit zullen opgeven”.
Gebed
De Conferentie van Bisschoppen van Frankrijk roept in een persbericht op tot vasten en gebed. „Laten we bidden dat onze medeburgers de waarde van het leven zullen herontdekken.”
Het voorstel voor de grondwetswijziging werd volgens Franse media door Macron aangekondigd als reactie op de uitspraak in de geruchtmakende zaak Roe versus Wade in 2022 in de Verenigde Staten. Nadat het Amerikaanse hooggerechtshof een grondwettelijk recht op abortus afwees, laaide in Frankrijk de discussie op.
Abortus is in Frankrijk sinds 1975 legaal en is toegestaan tot veertien weken zwangerschap.