Veel milieuschade door vernietigen onverkocht textiel
Op z’n minst 264.000 ton kleding wordt vernietigd. Dat is wat retour gestuurd materiaal en ander onverkocht textiel jaarlijks aanricht volgens een nieuw rapport voor het Europees Milieuagentschap (EEA).
Dat meldde Trouw deze maandag. Het rapport, dat maandag verscheen, schat dat over heel Europa 4 tot 9 procent van alle kleding wordt vernietigd. Ga je uit van die 9 procent, dan gaat het om 594.000 ton. Het equivalent van 3,4 miljard T-shirts.
Kledingstukken die retour worden gestuurd, vormen het grootste probleem. Gemiddeld een derde van alle teruggestuurde kledingstukken wordt vernietigd. Onverkochte voorraad betreft een vijfde van de vernietigde kleding. Het gaat dan bijvoorbeeld om winterkleren die na het seizoen op het schap bleven liggen.
Brancheorganisatie Thuiswinkel ontkent dat het om zoveel kleding gaat. Zij wijst naar een eigen studie, uitgevoerd door het Rotterdamse onderzoeksbureau FFact, waarin staat dat slechts 0,35 procent van al het textiel op de Nederlandse markt afgedankt wordt: honderd keer minder dus. In de bevindingen van FFact is het aandeel van retouren verwaarloosbaar. Vooral onverkochte voorraad zou vernietigd worden.
Tom Duhoux zegt echter in Trouw dat er sprake is van een gebrek aan transparantie in de sector. Kledingmerken zijn er volgens hem doorgaans niet happig op om te delen hoeveel kleren ze produceren, laat staan hoeveel ze er aan het einde van de rit afdanken. Het onderzoek voor het Europees Milieuagentschap baseert zich op een uitgebreide literatuurstudie. Ook sprak Duhoux vertrouwelijk met diverse directeuren van grote en kleine retailers om de cijfers te verifiëren. Het is de eerste keer dat al het Europese bronmateriaal over de retours en onverkochte stocks naast elkaar is gelegd.
De Europese Commissie werkt aan een verbod op de vernietiging van kleding. Om dat te kunnen afdwingen, zal Europa eisen dat merken transparant zijn over hun voorraad.