Economiekwestie
Bijdragen aan duurzamere wereld snel haalbaar. Hoe?

Ik wil best een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld, maar volgens mij kost dat veel tijd en geld en is het heel ingewikkeld. Wat kan ik makkelijk en eenvoudig zelf doen?

Mariska Joustra
Repair Café. beeld AFP, Patrick Kovarik
Repair Café. beeld AFP, Patrick Kovarik

Iedereen kan een bijdrage leveren, de slogan ”een betere wereld begint bij jezelf” gaat nog steeds op. En het fijne is dat er best wat dingen zijn, die ook nog eens in je portemonnee schelen.

De spullen en kleding die we jaarlijks nieuw kopen, dragen ruim 11 procent bij aan onze milieu-impact. Je mobieltje, meubelstuk of speelgoed, het kost energie en grondstoffen om te maken en te vervoeren. Heb je toch iets (tijdelijk) nodig, dan kun je het wellicht lenen van een vriend, de buren of via een online deel- en leenplatform zoals Peerby.

Ook auto’s en fietsen kun je delen, vooral bij auto’s scheelt dat heel veel kosten. Heb je er wel eens over nagedacht dat een auto vaker stilstaat dan dat deze gebruikt wordt? Maar ook spullen zoals tuingereedschap, een statafel of kampeerspullen kun je lenen. Het liefste delen we met mensen, familie en vrienden die in de buurt wonen en die we kennen.

Tweedehands kopen is ook een groeiende trend. Gelukkig brengen we in Nederland al heel veel spullen naar de kringloopwinkel of het goede doel. Dat is fijn, want zo krijgen veel spullen een tweede, derde of wellicht vierde leven.

Maar ook als je zelf iets nodig hebt, kun je overwegen eerst te kijken of je het tweedehands kunt vinden. Nieuw kopen kan altijd nog. Sommige spullen, zoals babyspullen en boeken, gebruik je vaak relatief kort en zijn daarna nog lang niet versleten. Deze spullen doorgeven is goed voor het milieu en je portemonnee.

Een andere tip is langer met je spullen doen en er goed voor zorgen. Zo is bekend dat veel koffiezetapparaten het weer gaan doen na een eenvoudige ontkalkbeurt.

En ook als spullen kapot gaan, hoef je niet direct voor nieuw te gaan. We bestellen steeds makkelijker en sneller dingen online, maar iets repareren loont de moeite. Dat hoef je niet zelf te doen, al kun je een poging wagen met online tips of door een Repair Café te bezoeken, ook kun je een expert inhuren of het vragen aan een bekende. Voor mobiele telefoons zijn er steeds meer winkels te vinden waar je snel en makkelijk terechtkunt.

De laatste tip. Je wilt natuurlijk je naasten graag verrassen met een mooi cadeau als er iets te vieren is. Het is jammer als jouw cadeau onverhoopt toch niet in de smaak valt. Denk dan eens aan het geven van een ervaring, zoals een dinerbon. Dat kost wel geld, maar door samen te genieten, maak je mooie herinneringen samen. Veel mensen waarderen dat enorm en kijken er later met plezier op terug.

Of geef een tweedehands cadeau: zo geef je voor weinig, maar natuurlijk wel met zorg uitgezocht, een heel uniek cadeau. Zeker milieubewuste ontvangers zullen dit waarderen.

Van 22 tot en met 28 mei vindt de Week Zonder Afval plaats. Tijdens deze week worden tips en inspiratie gedeeld om je eigen afvalberg kleiner te maken.

De auteur is senior communicatieadviseur bij Milieu Centraal

> weekzonderafval.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kwestie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer