Buitenland
VN: Kwart bevolking Gazastrook één stap verwijderd van hongersnood

Minstens 576.000 mensen in de Gazastrook zijn één stap verwijderd van hongersnood. Dat is een kwart van de bevolking, aldus een hoge functionaris van de Verenigde Naties voor hulpverlening. Als er niet wordt ingegrepen, is wijdverspreide hongersnood in Gaza bijna onvermijdelijk.

Volgens de VN-topcoördinator voor humanitaire aangelegenheden lijdt een op de zes kinderen onder de 2 jaar in het noorden van Gaza aan acute ondervoeding.

De VN-noodhulporganisatie OCHA en andere organisaties vinden dat Israël, dat het Palestijnse gebied al bijna vijf maanden aanvalt, niet genoeg hulpgoederen toelaat. De ruim 2 miljoen inwoners van de Gazastrook kampen met een groeiend tekort aan voedsel en drinkwater.

Het Wereldvoedselprogramma staat klaar om op te schalen bij een staakt-het-vuren. Maar in de tussentijd wordt het risico op hongersnood groter doordat het niet lukt om de minimaal benodigde voorraden in voldoende hoeveelheden Gaza binnen te brengen, stelt een andere VN-topfunctionaris. Ook zijn de werkomstandigheden „bijna onmogelijk”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer