Economie
Bouwbedrijven: daling arbeidsmigratie leidt tot minder huizen

Als Nederland onaantrekkelijker wordt voor arbeidsmigranten, wordt het moeilijker om de bouw van het aantal benodigde huizen te halen. Dat zegt bouwbedrijf Van Wijnen, in reactie op het onderzoek van marktonderzoeker Intelligence Group.

Redactie economie
In het hart van Nijmegen wordt aan een huis gewerkt. Veel bouwvakkers zijn arbeidsmigrant. beeld ANP, Manon Bruininga
In het hart van Nijmegen wordt aan een huis gewerkt. Veel bouwvakkers zijn arbeidsmigrant. beeld ANP, Manon Bruininga

Het onderzoeksbureau concludeerde donderdag dat Nederland snel onaantrekkelijker wordt voor kennis- en arbeidsmigranten. Daarnaast geven meerdere politieke partijen, zoals PVV en NSC, aan dat ze de migratie omlaag willen brengen.

Bij Van Wijnen, een van de grootste bouwbedrijven in ons land, is ongeveer een derde van het personeel arbeidsmigrant. Het betreft honderden werknemers. Ze komen uit landen als Polen, Bulgarije, Roemenië, Turkije en Slowakije.

De Intelligence Group heeft geconstateerd dat de politiek, de huizenmarkt en malafide uitzendbureaus veel invloed hebben op de aantrekkelijkheid van Nederland voor zowel werknemers als werkgevers.

Risico

Tahlvik Leung, directielid van Van Wijnen, stelt dat zowel de bestaande bouw als de nieuwbouw in de problemen raken als arbeidsmigranten niet meer naar Nederland komen. Volgens hem wordt een eventueel gebrek aan arbeidsmigranten op den duur vooral een probleem voor het opleveren van betaalbare huizen. „Dat komt in gevaar als je geen arbeidskrachten meer hebt. Dus het is heel belangrijk dat alles wordt gestimuleerd dat ons in staat stelt de productie uit te voeren. Alles dat de productie in de weg staat, vormt een risico”, legt Leung uit.

BAM, een andere grote bouwer, sluit zich daarbij aan. De Nederlandse bouwbranche heeft arbeidsmigranten nodig om projecten te kunnen afronden, zegt topman Ruud Joosten. Hij merkt dat de bereidheid onder buitenlanders om in ons land te komen werken de afgelopen tijd is afgenomen. In hoeverre die ontwikkeling impact zal hebben op de activiteiten van BAM, kan Joosten niet zeggen, maar hij sluit negatieve gevolgen niet uit.

„De afgelopen decennia zag je veel mensen uit Oost-Europa komen om in Nederland te komen werken. Uit Polen bijvoorbeeld. Maar dat land heeft zich de laatste jaren ontwikkeld, waardoor de inwoners minder noodzaak voelen om elders te gaan werken. Het is natuurlijk best een grote stap om naar het buitenland te vertrekken”, aldus de BAM-topman. „Veel mensen zullen die niet zetten als ze in hun omgeving aan de slag kunnen.”

Leung, van Van Wijnen, hoopt dat een nieuw kabinet besluiten rond dit thema zal nemen. „Pak als Den Haag regie over het dossier wonen in Nederland. Zorg dat de regelgeving daar goed op aansluit. Zorg voor een klimaat waarin arbeidskrachten werk goed kunnen uitvoeren. Hoe langer we daarmee wachten, hoe groter het probleem wordt.”

Op dit moment heeft Van Wijnen nog geen problemen met het krijgen van genoeg arbeidsmigranten, maar „we hebben gewoon iedereen nodig”, zegt Leung. „Met name vakspecialisten.” Van Wijnen huurt arbeidsmigranten in via uitzendbureaus.

In 2030 moeten er 1 miljoen huizen zijn bijgebouwd. In de bestaande bouw moet veel gerenoveerd worden door verduurzaming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Arbeidsmigratie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer