BuitenlandAleksej Navalni
Navalni in gevangenis overleden, doodsoorzaak nog onbekend

Aleksej Navalni, een van de meest vooraanstaande Russische oppositieleden, is in de gevangenis overleden, zegt persbureau Reuters op basis van de Russische gevangenisautoriteit. Navalni was 47 jaar.

Webredactie
beeld EPA, YURI KOCHETKOV
beeld EPA, YURI KOCHETKOV

Volgens de gevangenisautoriteit werd Navalni onwel na een wandeling. Hij verloor zijn bewustzijn waarna medisch personeel hem probeerde te reanimeren. Navalni werd daarna dood verklaard. De precieze doodsoorzaak wordt nog onderzocht, aldus een verklaring.

Onderzoek

Het Kremlin zegt nog geen informatie te hebben over de doodsoorzaak van Aleksej Navalni. De bekende oppositiepoliticus overleed in een Russische gevangenis. Het gevangeniswezen is bezig met een onderzoek, zegt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

De dood van de oppositiepoliticus werd gemeld door het Russische gevangeniswezen. Volgens Peskov is de Russische president Vladimir Poetin „geïnformeerd” over het overlijden.

Geen bevestiging

Het team rond de Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalni heeft nog geen bevestiging dat hij daadwerkelijk is overleden. Dat meldt zijn woordvoerster Kira Jarmysj op X. „Aleksejs advocaat vliegt nu naar Charp. Zodra we meer informatie hebben, zullen we het melden.”

De Russische autoriteiten meldden dat Navalni is overleden in gevangenschap in Charp, zo’n 1900 kilometer ten noorden van Moskou. Zijn doodsoorzaak is nog onduidelijk.

Navalni’s stafchef Leonid Volkov zegt op X in de bekendmaking te lezen dat Navalni om het leven is gebracht. „De Russische autoriteiten hebben een bekentenis gepubliceerd dat ze Aleksej Navalni in de gevangenis hebben gedood. We kunnen op dit moment bevestigen noch bewijzen dat dat niet klopt.”

Bruins Slot: Regime Poetin afschuwelijk

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot vindt het een „schokkend bericht” dat de Poetin-criticus Aleksej Navalni is overleden. „Hij heeft zich ingezet tegen corruptie en voor de democratie in Rusland”, zegt de bewindsvrouw in een eerste reactie na de ministerraad. „En hij heeft dat nu gewoon met de dood moeten bekopen.”
Het bericht is „weer een bewijs dat het regime van Poetin afschuwelijk is”, vindt Bruins Slot. Russische autoriteiten hebben vrijdagmiddag gemeld dat Navalni is overleden in gevangenschap, meldt persbureau Reuters. Het team van de politieke activist heeft dit nog niet kunnen bevestigen.
In de Russische politiek is Navalni van grote betekenis geweest, zegt de minister. „Hij was een van de weinige oppositieleiders die het echt tegen Poetin durfde op te nemen.”

Zijn overlijden herbevestigt volgens Bruins Slot het beeld dat „Rusland geen democratie is”. De oppositie in het land is momenteel „een farce”, vindt de bewindsvrouw. Onlangs nog is een tegenkandidaat van president Vladimir Poetin gediskwalificeerd voor de presidentsverkiezingen.
De internationale gemeenschap en ook Bruins Slot zelf hebben regelmatig druk uitgevoerd op het Kremlin in de hoop de situatie van Navalni te verbeteren, bijvoorbeeld waar het aankomt op medische hulp.

Rutte: Rusland verantwoordelijk

De dood van Aleksej Navalni, Ruslands voornaamste Poetin-criticus, is „verschrikkelijk nieuws”, zei demissionair minister-president Mark Rutte na afloop van de ministerraad. „Ik houd Rusland hier verantwoordelijk voor.”
Rutte wijst op de slechte omstandigheden waaronder Navalni al jaren gevangen zat, zonder toegang tot bijvoorbeeld medische zorg die hij nodig had. „Dit getuigt opnieuw van de immense bruutheid van het Russische regime.”

Russische regime

De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel zegt dat de dood van Aleksej Navalni „enkel de verantwoordelijkheid is van het Russische regime”. Michel betuigt zijn medeleven aan Navalni’s nabestaanden.
„Navalni vocht voor de waarden van vrijheid en democratie”, zegt Michel op X. „En daar bracht hij het ultieme offer voor.” De Russische gevangenisautoriteit maakte vrijdag bekend dat Navalni in gevangenschap is overleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer