Buitenlandoorlog in israël
Biden: VS streven naar gevechtspauze van zes weken in Gazastrook

De Verenigde Staten werken aan een deal tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas. Die moet leiden tot de bevrijding van gijzelaars en een gevechtspauze van minstens zes weken, meldde Joe Biden maandagavond.

Schade na Israëlische beschietingen op Rafah. beeld AFP, Said Khatib
Schade na Israëlische beschietingen op Rafah. beeld AFP, Said Khatib

De Amerikaanse president sprak zich in een verklaring ook uit tegen een grote militaire operatie in Rafah, iets waar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voorstander van is.

„We werken actief aan vrede, veiligheid en waardigheid voor zowel het Palestijnse als het Israëlische volk. En ik werk hier dag en nacht aan”, zei Biden tegen verslaggevers na overleg met de Jordaanse koning Abdullah. Het was voor het eerst dat de twee elkaar spraken sinds de oorlog tussen Hamas en Israël vier maanden geleden begon.

Biden sloeg duidelijke taal uit over het geplande grondoffensief in Rafah. Dat mag niet doorgaan „zonder geloofwaardig plan dat de veiligheid garandeert van de ruim een miljoen mensen die daar momenteel onderdak vinden”, oordeelde de Amerikaanse president. „Veel mensen zijn al meerdere keren op de vlucht geslagen voor het geweld in het noorden en zitten nu kwetsbaar opeengepakt in Rafah. Zij moeten beschermd worden.”

Rafah ligt in het zuiden van de Gazastrook en op de grens met Egypte. Verschillende wereldleiders, onder wie demissionair premier Mark Rutte, hebben zich uitgesproken tegen de aanvalsplannen van Netanyahu. Abdullah liet maandag vanuit het Witte Huis ook weten tegen een Israëlische aanval te zijn. „We kunnen ons een aanval op Rafah niet veroorloven. Dit zal zeker leiden tot opnieuw een humanitaire catastrofe”, zei hij.

Na afloop van het gesprek tussen Abdullah en Biden liet het Witte Huis in een verklaring weten dat de twee voor stabiliteit op de Westelijke Jordaanoever en in het Midden-Oosten zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer