Opinie

Veel mentale nood bij Spaanse jeugd door secularisatie

Van de jongeren in Spanje kampt 59 procent met mentale problemen. Dit is ruim twee maal zo veel als in 2017. Wat is er misgegaan? Een belangrijke factor is de ingrijpende cultuurverandering van de afgelopen tientallen jaren.

Jorge Ruiz Ortiz
12 February 2024 16:11
„De meeste universiteitsstudenten zullen moeten emigreren, omdat ze in Spanje geen baan kunnen vinden met een fatsoenlijk loon waar een heel gezin van kan rondkomen.” beeld iStock
„De meeste universiteitsstudenten zullen moeten emigreren, omdat ze in Spanje geen baan kunnen vinden met een fatsoenlijk loon waar een heel gezin van kan rondkomen.” beeld iStock

Het Spaanse Congres van Afgevaardigden ontving in januari een nieuw wetsvoorstel over geestelijke gezondheid. Niet voor niets: psychische stoornissen kwamen de afgelopen jaren steeds vaker voor.

In oktober maakte de particuliere stichting FAD Juventud bekend dat 59 procent van de jongeren had aangegeven een of ander mentaal probleem te hebben gehad (in 2017 was dat 28 procent). Bovendien gaf een op de drie jongeren toe medicijnen te hebben gebruikt, waarvan de helft zonder medisch recept. Volgens Unicef vertoont 15 procent van de jongeren in Spanje ernstige depressieverschijnselen. Van de jongeren heeft maar liefst 11 procent zelfmoord overwogen.

Deze gegevens zijn onthutsend en het is terecht dat overheden hier aandacht aan besteden. Maar is dat voldoende? Nee, het is nodig de oorzaken van de mentale problemen aan te pakken. Laten we enkele factoren voor dit gigantische probleem onder de loep nemen.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak vormen de massale lockdowns als gevolg van corona. Spanje had de strengste lockdowns van Europa. Volgens officiële gegevens namen angst en depressie onder jongeren in Spanje in 2020, het eerste jaar van de lockdowns, met 32 procent toe. Daar hebben de verantwoordelijken zeker niet goed over nagedacht toen ze opdracht gaven tot het stopzetten van het sociale leven en het maandenlang thuis opsluiten van de bevolking. Zullen de Spaanse politici de schade die zij jongeren hebben aangedaan, erkennen en zich hiervoor verontschuldigen? Ik betwijfel het.

Een andere oorzaak van mentale problemen is het pesten op school. Jongeren willen zich gewaardeerd en geïntegreerd voelen onder hun leeftijdsgenoten. Maar volgens een onderzoek van de Complutense Universiteit van Madrid zijn 220.000 leerlingen in Spanje het slachtoffer van pesterijen en zijn er 74.000 pestkoppen. Die cijfers dateren van november 2023.

Wat zijn de bronnen van zulke schokkende gegevens? In ieder geval het verlies aan gezag op de scholen. Daar klagen docenten zelf over. In overeenstemming met de tijdgeest is de school opgehouden met het bevorderen en verdedigen van discipline en morele waarden die verder gaan dan het vriendschappelijke samenleven tussen leerlingen en leraren. Waar het gezag is verdwenen, geldt gewoonlijk de wet van de sterkste en die is vaak ook de wreedste.

Een diepere oorzaak is het drugsgebruik. Een derde van de Spaanse jongeren gebruikte in de afgelopen maand cannabis. Bijna 20 procent beschouwt zichzelf als verslaafde gebruiker.

Echtscheidingen

Het percentage jongeren tussen de 16 en 18 jaar die volledige geslachtsgemeenschap hebben gehad, bedraagt 50 procent. De gemiddelde leeftijd waarop men voor het eerst geslachtsgemeenschap heeft, is gedaald tot 13,8 jaar. Spanje is koploper als het gaat om het percentage lhbti-jongeren: 14 procent.

Dankzij de Transwet die in januari 2023 werd aangenomen, is Spanje een van de meest tolerante landen op het gebied van geslachtsverandering onder tieners. Maar inmiddels begint zelfs het progressieve deel van de Spaanse pers melding te maken van mentale problemen bij mensen die van geslacht zijn veranderd.

Momenteel worden de meeste kinderen buiten het huwelijk geboren, zo blijkt uit gegevens die in november 2023 zijn gepubliceerd. Het aantal echtscheidingen nam de afgelopen jaren enigszins af. Maar de kinderen en jongeren van vandaag zijn de kinderen van de rekening van een wet uit 2005 die echtscheiding vergemakkelijkte. Daardoor heeft Spanje een van hoogste echtscheidingspercentages ter wereld. Grote aantallen kinderen en jongeren zijn opgegroeid zonder vader. Ze hebben daardoor een stuk bescherming, veiligheid en gezag gemist.

Rooms-katholiek

In de Bijbel staat dat iedereen die niet in Christus is dood is door overtredingen en zonden (Efeze 2:1-3). De aangestipte problemen bestonden echter niet in het Spanje waarin ik geboren en getogen ben. Ik was een rooms-katholiek kind in een rooms-katholiek land. Politiek en samenleving wilden het traditionele Spanje echter afschaffen. Dat Spanje ademde zonder meer een rooms-katholieke cultuur, maar was daarom nog wel christelijk.

Vandaag de dag zijn we volledig ondergedompeld in een heidense wereld. Jongeren hebben het vooruitzicht op wanhoop en mislukking. Daar komt bij dat de meeste universiteitsstudenten zullen moeten emigreren, omdat ze in Spanje geen baan kunnen vinden met een fatsoenlijk loon waar een heel gezin van kan rondkomen...

De prijs voor de cultuurverandering in Spanje is te hoog gebleken. De jongere generaties zijn er enorm aan opgeofferd. Maar er is hoop. Hoop op een geestelijke vernieuwing vanuit de Bijbelse geschriften. Hoop op een reformatie en herstel van christendom en kerk.

De auteur is predikant in de Iglesia Reformada Continuada in Rubí (Barcelona, Spanje) en betrokken bij de Trinitarian Bible Society. Het volledige, Engelstalige artikel verscheen eerder op CNE.news.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer