EconomieSalderingsregeling
Salderingsregeling blijft waarschijnlijk intact

De Tweede Kamer stemde in met het plan om de salderingsregeling af te schaffen. De Eerste Kamer denkt daar waarschijnlijk anders over. Blijft dit voordeel voor zonnepaneeleigenaren dan toch behouden? Zes vragen.

De Tweede Kamer stemde een jaar geleden voor de afbouw van de salderingsregeling. Dinsdag is de Eerste Kamer aan zet. beeld ANP, Bart Maat
De Tweede Kamer stemde een jaar geleden voor de afbouw van de salderingsregeling. Dinsdag is de Eerste Kamer aan zet. beeld ANP, Bart Maat

Wat houdt de salderingsregeling ook alweer in?

Een huishouden met zonnepanelen op het dak wekt zelf stroom op. De energie die het zelf niet gebruikt, mag tegen hetzelfde tarief waarmee stroom wordt afgenomen worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De teruggeleverde stroom streept het energiebedrijf weg tegen de afgenomen stroom van de klant. Dat heet salderen.

Een voorbeeld: een klant neemt op jaarbasis 2500 kilowattuur stroom af. Ondertussen levert hij voor 2000 kilowattuur terug aan het net. Zijn energieleverancier zal dan voor 500 kilowattuur energie bij hem in rekening brengen.

Sommige huishoudens leveren zelfs meer energie terug dan dat ze afnemen. Hiervoor ontvangen ze een terugleververgoeding, die vaak lager uitvalt dan het tarief in het energiecontract.

_Waarom wil het kabinet van deze regeling af? _

Doordat zonnepanelen steeds goedkoper en efficiënter zijn geworden, is de riante salderingsregeling volgens de overheid niet meer nodig om mensen te verleiden om tot aanschaf over te gaan. Het salderen kost energiebedrijven geld en dat berekenen ze volgens Den Haag door aan alle klanten. Ook mensen zonder zonnepanelen krijgen hiervoor de rekening gepresenteerd.

Daarbij kost het salderen de overheid eveneens geld. De schatkist loopt veel geld mis doordat over de weggestreepte stroom geen belasting hoeft te worden betaald.

_Hoe wil de overheid het salderen gaan afbouwen? _

Vanaf 2025 wil het kabinet de regeling jaarlijks versoberen. Volgend jaar mag een huishouden nog 64 procent van de teruggeleverde energie salderen. In 2026 blijft dat percentage gelijk, maar daarna gaat dit percentage jaarlijks omlaag totdat het salderen in 2031 helemaal niet meer mogelijk is.

_Zorgt dit er niet voor dat minder mensen zonnepanelen kopen? _

Diverse organisaties, waaronder de Consumentbond en Vereniging Eigen Huis, zijn hier inderdaad bang voor. Ze vinden dat klimaatminister Rob Jetten het risico hiervan onderschat. Ze roepen de Eerste Kamer dan ook op om de plannen van het kabinet niet te steunen.

Volgens de stichting Milieu Centraal blijft het kopen van zonnepanelen hoe dan ook een goede investering. Als de salderingsregeling zou worden afgebouwd, zijn zonnepanelen die dit jaar worden aangeschaft binnen zes jaar terugverdiend. Ook zonder salderen blijven zonnepanelen dus financieel aantrekkelijk, stelt de stichting.

_Hoeveel huishoudens gaan het afbouwen van de regeling voelen in hun portemonnee? _

Brancheorganisatie Netbeheer Nederland meldde vorige maand dat er inmiddels 2,6 miljoen woningen met zonnepanelen zijn. Dat betekent een stijging van zo’n 30 procent ten opzichte van een jaar eerder; toen telde Netbeheer Nederland nog 2 miljoen huizen met zonnepanelen. Nu heeft bijna een op de drie woningen zonnepanelen op het dak. Daarmee is Nederland volgens de brancheorganisatie de onbetwiste koploper van Europa.

_Kan het kabinet rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer? _

Daar lijkt het niet op. Een jaar geleden stemde een bescheiden meerderheid in de Tweede Kamer in met het voorstel van minister Jetten. De coalitiepartijen stemden voor, VVD, D66, CDA en ChristenUnie, aangevuld met FvD, SGP, Volt en de Kamerleden Den Haan en Gundogan.

Deze voorstemmers hebben in de Eerste Kamer slechts dertig zetels; acht te weinig voor een meerderheid. Minister Jetten hoopt wellicht dat de Eerste Kamerfracties van BBB of GL-PvdA van gedachten veranderen. Senatoren van beide partijen hebben echter voorafgaand aan het debat al publiekelijk laten weten dat ze tegen de wet zullen stemmen.

Daarmee lijkt het op een haar na uitgesloten dat de salderingsregeling wordt afgeschaft. Dinsdagmiddag en -avond debatteert de Eerste Kamer met minister Jetten. Op een later moment wordt er over de salderingsregeling gestemd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer