Buitenland
Chileense president roept noodtoestand uit om bosbranden

De Chileense president heeft de noodtoestand met een plaatselijk uitgaansverbod afgekondigd in de kuststreek van de stad Valparaíso. In de beboste bergen bij de stad woeden bosbranden die al vele panden en circa 70 vierkante kilometer natuur in de as hebben gelegd. Minister van Binnenlandse Zaken Carolina Toha zei dat er zeker negentien doden zijn gevallen.

Ze houdt er rekening mee dat het aantal oploopt, omdat hulpverleners nog niet alle getroffen gebieden binnen kunnen. Volgens Toha woeden er zaterdag in totaal 92 branden in een relatief klein maar dichtbegroeid gebied.

In Viña del Mar, dat naast Valparaíso ligt, is volgens beelden van plaatselijke media een hele wijk afgebrand. Oostelijker is volgens de media ook de wijk El Olivar voor een deel in vlammen opgegaan.

De overheden willen dat alleen brandbestrijders en hulpdiensten er de weg op gaan en dat de wegen vrij zijn voor evacuaties. De bewoners van verscheidene wijken is opgedragen te evacueren, maar veel mensen zouden niet weg willen uit vrees voor plunderingen. Mensen die wel willen evacueren, zouden moeite hebben het gebied te verlaten, omdat het verkeer op de wegen vaststaat. De regering stuurt het leger om de orde te handhaven.

De branden woeden vlak bij de toeristische kustplaatsen en circa 85 kilometer ten westen van de hoofdstad Santiago. Minister van Binnenlandse Zaken Carolina Tohá vermoedt dat er sprake is van brandstichting. Vrijdag aan het begin van de middag ontstonden plotseling branden op verschillende plekken in een natuurpark ten zuidoosten van Valparaíso.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer