Buitenland
Rutte ziet EU-akkoord over steun Oekraïne ook als signaal aan VS

Dat de Europese landen het unaniem eens zijn geworden over miljardensteun voor Oekraïne, moet Washington aansporen ook snel werk te maken van een nieuw steunpakket, zegt demissionair premier Mark Rutte in Brussel. „Het is ook een signaal naar Amerika: jongens, kom maar alsjeblieft ook snel door met het geld.”

Waar in Europa de Hongaarse premier Viktor Orbán als grote dwarsligger werd gezien, stranden Amerikaanse steunvoorstellen in het Huis van Afgevaardigden. Het lagerhuis blokkeerde eind vorig jaar een voorgesteld steunpakket van tientallen miljarden.

„Het zit ook niet zozeer vast op Oekraïne, het zit meer vast op een binnenlands politiek vraagstuk daar”, aldus Rutte op vragen hierover. Dat kan worden opgelost, meent hij: „Ik denk dat de Amerikaanse dollars ook gaan komen uiteindelijk.” Het is volgens hem ook in Amerikaans belang „dat dit deel van Europa veilig blijft”.

Het Europese pakket van 50 miljard euro was opgesteld met de verwachting dat ook Amerika een flink bedrag zou bijleggen om Oekraïne te ondersteunen. Oekraïne voert al bijna twee jaar oorlog tegen Rusland, dat het buurland in 2022 binnenviel. Zonder steun dreigt Oekraïne snel in betalingsproblemen te komen. Wat het betekent voor de Europese steun als het de Amerikaanse overheid niet lukt om een steunpakket door het Huis te krijgen, is onbekend. Rutte: „Daar hebben we het niet over gehad. Daar zou je dan naar moeten kijken, maar volgens mij is dat niet nodig.” Uiteindelijk komt ook Amerika over de brug, stelt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer