PolitiekOntwikkelingssamenwerking
SGP wil dat financiering geboortebeperking stopt

SGP-voorman Stoffer wil dat minister voor Ontwikkelingssamenwerking Van Leeuwen onderzoek doet naar door Nederland gefinancierde programma’s die inzetten op geboortebeperking. Het liefst ziet hij dat de bewindsman de financiering ervan stopzet. Ook CU-Kamerlid Ceder is kritisch: „Waar zijn we mee bezig?”

SGP-voorman Chris Stoffer. beeld ANP, Robin Utrecht
SGP-voorman Chris Stoffer. beeld ANP, Robin Utrecht

De parlementariërs stelden hun vragen tijdens het debat over de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Aanleiding voor de vragen is een publicatie in het Reformatorisch Dagblad (RD) van afgelopen vrijdag. Daarin kwam naar voren dat Nederland geld uittrekt voor programma’s die geboortebeperking beogen. In een document over een programma in Burundi valt te lezen dat er sprake is van een „topprioriteit”. In Jemen wordt het gratis aanbieden van sterilisatie aan vrouwen gesubsidieerd. Niet uitgesloten is dat er nog meer voorbeelden zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte tegenover het RD zelf nergens ter wereld naar een lager vruchtbaarheidscijfer te streven.

Stoffer sprak van een liberale aankleding met termen als keuzevrijheid vergroten en mogelijkheden bieden. Wat hem betreft dringt de overheid echter te ver door „in wezenlijke keuzes van mensen”. De SGP’er wil dat Van Leeuwen actie onderneemt: „Mijn vraag aan de minister is of hij deze programma’s wil onderzoeken en het liefst ook zou willen stopzetten.”

Ceder noemde het aanbieden van sterilisatie aan vrouwen in Jemen. „Waar zijn we nu mee bezig?”, vroeg de parlementariër. In zijn bijdrage stelde hij ook dat hulp aan de meest kwetsbaren te vaak wordt gekoppeld „aan het ideologisch opleggen van westerse, vaak progressieve waarden”.

Gaza

Een belangrijk onderwerp in het debat was UNRWA, de onder vuur liggende VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Een van de beschuldigingen is dat twaalf medewerkers betrokken waren bij de terreuraanval van Hamas op 7 oktober. Verder zou ongeveer 10 procent van de 12.000 UNRWA-medewerkers in Gaza banden hebben met militanten, zo berichtte The Wall Street Journal maandag. Eerder deze maand schreef de organisatie UN Watch over een Telegramgroep met 3000 UNRWA-leraren. Volgens de organisatie stond de groepschat vol met berichten waarin het bloedbad van Hamas werd gevierd. In het verleden lag UNRWA vaker onder vuur.

20062969_64a7f66117.jpg
Minister Geoffrey van Leeuwen. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Van Leeuwen besloot zaterdag voorlopig geen nieuw geld naar UNRWA over te maken. De jaarlijkse bijdrage is echter al overgemaakt. Een meerderheid van de Kamer steunt het besluit. Wel leven er vragen en zorgen over het doorgaan van de hulpverlening aan de Gazanen.

VVD’er Roelien Kamminga vroeg wat de alternatieven voor UNRWA zijn. Ook Derk Boswijk (CDA) wilde weten hoe de hulp in stand wordt gehouden.

Volgens Dennis Ram (PVV) moet UNRWA worden „ontmanteld”. „Wat ons betreft is UNRWA af”, zei BBB-Kamerlid Gijs Tuinman. Er moet volgens hem een nieuwe weg worden gevonden om de bevolking van Gaza te helpen.

Een aantal andere partijen is juist kritisch over het besluit van de minister. GroenLinks-PvdA vroeg Van Leeuwen erop terug te komen. DENK-voorman Stephan van Baarle sprak van een collectieve bestraffing van de UNRWA-medewerkers en van de Gazanen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer