Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft aan 600 miljoen euro extra voor vluchtelingenopvang waarschijnlijk niet genoeg. Dat liet hij de Tweede Kamer maandag alvast weten.
Staatssecretaris Eric van der Burg sluit niet uit dat hij dit voorjaar nog een keer naar de Tweede Kamer moet om opnieuw budget te vragen. Dat zei hij maandagavond in een debat met de Tweede Kamer over de begroting van asiel en migratie. Onder meer de PVV vindt dat extra budget veel te veel. Pas bij de stemming over de begroting over twee weken zal blijken of de PVV akkoord gaat met de extra gelden, zei PVV-Kamerlid Gidi Markuszower.
Ook NSC, BBB en VVD, de partijen die samen met de PVV onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet, hebben moeite met het bedrag. NSC vindt het daarnaast onbegrijpelijk dat het budget voor de opvang van asielzoekers elk jaar te laag wordt begroot. „Hoe komt dat”, wilde NSC-Kamerlid Caspar Veldkamp van de staatssecretaris weten.
Een van de oorzaken daarvan is volgens Van der Burg dat crisisnoodopvang en noodopvang voor asielzoekers veel duurder is dan reguliere opvang. Een reguliere opvangplek kost ongeveer 30.000 euro per jaar tegen circa 60.000 euro voor een plek in de (crisis)noodopvang. Sinds de start van de opvangcrisis in 2021 worden veel asielzoekers in die (crisis)noodopvang ondergebracht.
De staatssecretaris zei tijdens het debat ook te verwachten dat de instroom van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) zal blijven stijgen. Die groep heeft vooral baat bij kleinschalige opvang, terwijl daar op dit moment een tekort aan is. Van der Burg meldde dat geen amv of kind buiten de opvang hoeft te slapen, maar tegelijk noemde hij de kwaliteit en faciliteiten voor deze groep „schrijnend”.
PVV, NSC, VVD, BBB en ook JA21 hamerden tijdens het debat op het belang van het beperken van de instroom. De huidige aantallen zijn „onhoudbaar”, zei onder anderen Veldkamp en Mona Keijzer (BBB). NSC herhaalde dat moet worden gestuurd op een migratiesaldo en een richtgetal.
Oekraïners
Tijdens het debat over de asielbegroting opperde BBB om Oekraïense vluchtelingen terug te sturen naar veilige delen van dat land. „We kunnen hier niet iedereen huisvesten”, zei BBB-Kamerlid Mona Keijzer in een Kamerdebat over asiel en migratie. Oekraïne is al bijna twee jaar in oorlog met Rusland.
Ook wilde Keijzer weten hoe het kabinet staat tegenover eventuele repatriëring van Oekraïense dienstplichtigen naar Oekraïne, als het land daar om zou vragen. Volgens het Kamerlid zijn 650.000 Oekraïense dienstplichtigen hun thuisland ontvlucht en verblijven nu in diverse Europese landen.
Keijzer vond dat ook Oekraïners huur moeten gaan betalen. Ze noemde het „onderhand volstrekt onuitlegbaar” dat vluchtelingen geen huur en zorgkosten hoeven te betalen, maar minima wel.