Winkelketen Big Bazar, die in Nederland vorig jaar failliet is gegaan, kampt nu ook met een betalingsachterstand in België. Dit meldt Invorderingsbedrijf Amsterdam. Bij het incassobureau heeft zich een schuldeiser gemeld die klaagt dat een rekening voor diverse partijen slaapkamertextiel en bedlinnen wel geleverd, maar nooit betaald is.
Het gaat om een vordering van ongeveer 20.000 euro. Directeur Joost Konings van het incassobureau wijst daarnaast op een rechtszaak van een recruitmentkantoor tegen de nog bestaande moedermaatschappij Big Bazar Holding. „Big Bazar huurde ICT’ers in, maar rekende nooit af.” De vordering van het recruitmentkantoor is inmiddels opgelopen tot ver boven de 80.000 euro, aldus Konings.
Bij de zuiderburen zijn nog tien winkels open met de naam Big Bazar op de gevel. Die vielen buiten het faillissement van de veel grotere Nederlandse tak, dat eind september werd uitgesproken. De keten van ondernemer Heerke Kooistra kampte met financiële problemen en ontving steeds meer klachten over onbetaalde rekeningen. Kooistra probeerde een bankroet in Nederland nog te voorkomen door de Belgische winkels te verkopen, maar alle reddingspogingen liepen op niets uit.
Het incassobureau houdt er rekening mee dat zich komende weken nog meer schuldeisers melden voor Big Bazar België. Als drukmiddel om de keten toch tot betaling te dwingen overweegt Konings om beslag te laten leggen op bezittingen van de keten, met vestigingen in onder meer Oud-Turnhout, Halle en Tongeren.
Oscar van Oorschot, de advocaat van Big Bazar, laat weten niet van de specifieke gevallen, waarover Konings spreekt, op de hoogte te zijn. „Maar heel de retail heeft het moeilijk. Er zullen vast nog wel wat crediteuren zijn”, zegt hij.
Van Oorschot spreekt daarnaast zijn verbazing uit over de werkwijze van Konings. De media-aandacht die er eerder was voor de situatie van Big Bazar heeft de financiële problemen volgens de advocaat alleen maar vergroot. En dat is niet in het belang van de klanten van een incassobureau, redeneert Van Oorschot. Door het faillissement van Big Bazar in Nederland hebben die hun geld volgens hem nooit meer teruggezien.
Konings ziet dat anders. „Media-aandacht was niet het gevolg van een werkwijze, maar van het structureel onbetaald laten van schulden.”