Politiek
Van der Staaij nieuwe gezant maritieme maakindustrie

Oud-SGP-leider Van der Staaij gaat aan de slag als de nieuwe gezant maritieme maakindustrie.

Redactie politiek
beeld ANP, Bart Maat
beeld ANP, Bart Maat

In die rol wordt hij de opvolger van voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart, die ook burgemeester van Delft is.

Dat maakte staatssecretaris Van der Maat (Defensie) woensdag bekend.

De Nederlandse Maritieme Maakindustrie (MMI) richt zich op de bouw van zowel civiele als marineschepen voor de Koninklijke Marine. Om deze bouw een impuls te geven, maakten de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Defensie eind oktober samen met de maritieme sector afspraken in de Sectoragenda Maritieme Maakindustrie. De SGP stond mede aan de basis van deze agenda door er diverse moties over in te dienen.

De komst van de agenda viel op haar beurt weer samen met het begin van een omvangrijk investeringsprogramma van Defensie in materieel voor de marine. „Defensie wil met die miljardeninvesteringen bijdragen aan de versterking van de sector en beoogt daarbij een partnerschap dat niet alleen de bouw van marineschepen omvat maar ook infrastructuur, personeel, kennisontwikkeling en innovatie en onderhoud”, stelt Van der Maat.

Van der Staaij moet als de nieuwe gezant fungeren als het bestuurlijk boegbeeld en de publieke vertegenwoordiger namens de MMI. Van der Maat schrijft dat hij partijen moet verbinden en knelpunten moet signaleren en adresseren.

Bestuurder Roel de Graaf van de brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT) verklaart in een reactie opgetogen te zijn vanwege de komst van Van der Staaij. Hij noemt het „ontzettend fijn” dat iemand met diens achtergrond en statuur nu gezant wordt. „Van der Staaij heeft onze sector altijd met volle overtuiging gesteund”, zo zegt De Graaf.

Op haar website spreekt NMT de verwachting uit dat Van der Staaij door zijn kennis en netwerk in staat zal zijn „om deuren te openen voor de sector”.

Van der Staaij liet woensdag in een eerste reactie weten het stokje „met veel enthousiasme” over te nemen van Van Bijsterveldt. „Er staan vitale nationale belangen op het spel, zoals onze veiligheid, onze welvaart en een schonere energievoorziening. En er ligt nu een heldere en overtuigende agenda, die gedragen wordt door zowel de sector als het Rijk. Dat is een prachtige basis. Daar moeten we nu op volle kracht met elkaar mee aan de bak”, aldus de oud-parlementariër. Het gezantschap is een parttime-functie „voor enkele dagdelen per week”, zo zegt Van der Staaij.

Commandant Mark Brouwer van het Korps Mariniers in Doorn grapte woensdag na het bekend worden van het nieuws op berichtendienst X dat Nederland met de aanstelling van Van der Staaij eindelijk een minister van Marine heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer