Economie
Philips begint zaak tegen start-up om gelijkenissen tandenborstel

Philips is een rechtszaak begonnen tegen de start-up Boombrush omdat zijn elektrische tandenborstel te veel zou lijken op de Sonicare DiamondClean-tandenborstel van het zorgtechnologieconcern. Philips beschuldigt Boombrush ervan inbreuk te maken op het modelrecht van Philips, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf.

De start-up uit Rotterdam concurreert volgens Philips op een oneerlijke manier door inbreuk te maken op deze vorm van intellectueel eigendom. De dagvaarding is ingediend bij de rechtbank in Den Haag.

De woordvoerder stelt dat Philips sinds 2020 meerdere keren met Boombrush heeft gesproken over de gelijkenissen van de twee tandenborstels in het ontwerp, „om gezamenlijk tot een oplossing te komen”, aldus de zegsman. Dat is niet gelukt, voegt hij daaraan toe.

Eigenaresse Kim Hiemstra van Boombrush vindt het jammer dat Philips de start-up heeft gedagvaard. „Kleine start-ups zoals wij worden benadeeld door dit soort dingen. Het is niet fijn dat er veel tijd en geld naartoe gaat want die willen we steken in de klantervaring”, zegt ze.

Volgens Hiemstra maakt de tandenborstel van de start-up geen inbreuk op het merkenrecht van het apparaat van Philips, omdat er een aantal verschillen zijn. „Daar gaat Philips doelbewust niet op in.” Zo zit de aan- en uitknop op een andere hoogte en zijn de poetsstanden op een andere manier aangegeven op het apparaat. De onderkant van de tandenborstel van Boombrush is rond en die van Philips vierkant. Verder zitten op de tandenborstel van Boombrush twee dunne ringen aan de onder- en bovenkant. Het Sonicare-apparaat heeft een bredere ring aan de bovenkant, somt Hiemstra op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer