Economie
Techniekbranche wil af van btw op reparatie elektrische apparaten

De technieksector pleit voor het afschaffen van btw op reparaties van elektrische apparaten. Dat maakt het aantrekkelijker om kapot witgoed en elektronica te laten repareren in plaats van weg te gooien, stelt brancheorganisatie Techniek Nederland. Dit scheelt grondstoffen en energie die opgaan aan de productie van nieuwe televisies, telefoons, computers of wasmachines.

Techniek Nederland voegt zich bij het pleidooi van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Die schreef in november dat de overheid moet ingrijpen tegen de wegwerpmaatschappij. Daarbij verkopen bedrijven zoveel mogelijk spullen voor zo laag mogelijke prijzen, maar die producten worden vaak na een korte periode weer afgedankt. Een van de manieren voor de overheid om die trend te keren is het afschaffen van de btw op reparaties, stelde de Rli.

Martin Hof, die bij Techniek Nederland over consumentenelektronica gaat, denkt dat de sector klaar staat om veel meer reparaties uit te voeren. Hij wijst op een register voor erkende reparateurs dat sinds vorig jaar online staat. Maar de reparatiebranche stimuleren alleen is volgens Hof niet genoeg. Zo moeten onderdelen gemakkelijk beschikbaar zijn, zoals het Europese ‘recht op reparaties’ vanaf volgend jaar regelt. Ook moet de nieuwe regering strengere eisen stellen voor het duurzaam ontwerp van apparaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer