Ranglijst Open Doors stimuleert gebed voor vervolgde christenen
De Ranglijst Christenvervolging van stichting Open Doors die woensdag verscheen, opende de ogen opnieuw voor de onvoorstelbaar benarde situatie waarin veel christenen zich wereldwijd bevinden. Deze ranglijst is voor christenen in Nederland een belangrijk document.
Wereldwijd worden volgens stichting Open Doors 365 miljoen christenen zeer zwaar vervolgd, vorig jaar kwamen bijna 5000 geloofsgenoten om door religieus gerelateerd geweld en zeker 3329 gelovigen kwamen vanwege hun geloof in de gevangenis terecht. Vooral het aantal aanslagen tegen christelijke eigendommen, zoals kerken, scholen en ziekenhuizen, nam in 2023 explosief toe. De Ranglijst Christenvervolging van stichting Open Doors die woensdag verscheen, opende de ogen opnieuw voor de onvoorstelbaar benarde situatie waarin veel christenen zich wereldwijd bevinden. Deze ranglijst is voor christenen in Nederland een belangrijk document.
In de eerste plaats zorgt de ranglijst ervoor dat vervolgde broeders en zusters op het netvlies van westerse christenen blijven staan. Zij zijn immers lid van dezelfde wereldwijde kerk van Christus en daarmee leden van hetzelfde lichaam. Als één lid lijdt, lijden alle leden mee, schrijft de apostel Paulus in de brief aan de gemeente van Korinthe. Berichten over de gewelddadige dood van een christen, over de arrestatie van een voorganger en over een verstoorde christelijke eredienst mogen dan ook nooit gewoon worden. Die raken mede-christenen in het hart.
Daarnaast dient de ranglijst tot voorbede van christenen in het Westen te leiden. De vervolgde kerk in zijn algemeenheid en individuele christenen in het bijzonder hebben dagelijks gebed nodig, gebed om volharding, geloofsmoed en -vertrouwen. In het vertrouwen dat God gebeden hoort.
In de derde plaats relativeert deze ranglijst de stemmen die zeggen dat vervolging ook in Nederland plaatsvindt. Nu is het zeker waar dat de christelijke cultuur in het Westen onder druk staat en dat voorrechten van christenen onder kritiek staan. Maar met deze ranglijst in de hand kan een christen in Nederland niet anders dan dankbaar zijn voor de vrijheid van godsdienst en geweten –een vrijheid die moeilijk te onderschatten is.
Tegelijk bracht André van Grol, directeur van Stichting de Ondergrondse Kerk, woensdag in een opinieartikel in het Reformatorisch Dagblad een hoopvolle boodschap: hij legde de vinger bij de groei van de kerk in landen waar christenen worden vervolgd. „Het aantal christenen wereldwijd groeit met 83.000 per dag. Dit zijn buitengewoon hoopvolle cijfers. God gaat door met Zijn werk.” In de top drie van landen en regio’s waar het aantal christenen het hardst groeit, staan China en landen op het Arabisch schiereiland, plekken waar sprake is van toenemende vervolging. Daartegenover krimpt de kerk in westerse landen, waar de vrijheid om te geloven het grootst is. Zo’n boodschap moet beschaamd maken en houdt de spiegel voor: hoeveel hebben wij over voor ons geloof, hoe diep wortelt dat en wat mag het ons kosten? Het is niet voor niets dat vervolgde christenen bidden voor westerse christenen, omdat de verleiding van welvaart en vrijheid kennelijk zwaar zijn voor de westerse geloofsschouders.