Buitenland
Onderzoek noemt politieoptreden op school Uvalde een mislukking

De politie heeft bij de dodelijke schietpartij op een basisschool in de Texaanse plaats Uvalde „meerdere kritieke fouten” gemaakt, blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Justitie. Het ging mis met „leiderschap, beslissingen, tactiek, beleid en training”. Er zouden uiteindelijk negentien kinderen en twee leraren omkomen.

Het federale ministerie van Justitie onderzocht het politieoptreden in de Robb Elementary School op verzoek van de burgemeester van Uvalde, in mei 2022. Het was een „mislukking”, luidt de conclusie.

Het voornaamste probleem was dat de politie niet doortastend genoeg was. Er bleven zeker tien politiemensen op de gang staan, terwijl de schutter zich in een klaslokaal had verschanst met zijn slachtoffers. Sommigen waren dood of stervende. Meerdere kinderen belden met het noodnummer.

De politie had het klaslokaal moeten binnenvallen, stelt het ministerie van Justitie vast. Uiteindelijk werd de aanval beëindigd door een speciaal team van de Amerikaanse grensbewaking. De 18-jarige schutter werd gedood. Uit een eerder onderzoek bleek dat er in totaal 376 politiemensen werden ingezet van verschillende politiediensten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer