Mens & samenlevingachterkrant
Fulltimer geeft pleegkind een thuis

Nel van Deelen-Kersseboom (73) uit Veenendaal zet haar dochter, duizendpoot Mariska van Deelen (50) uit Tholen, in het zonnetje. Al negen jaar heeft de vijftiger een pleegkind in huis. Crisisopvang van drie maanden liep uit op een vaste plek voor Alicia (17).

Moeder van Deelen geeft haar dochter Mariska een bos bloemen. „Mijn liefdevolle, zorgzame dochter staat voor iedereen klaar.” beeld Henk Copier
Moeder van Deelen geeft haar dochter Mariska een bos bloemen. „Mijn liefdevolle, zorgzame dochter staat voor iedereen klaar.” beeld Henk Copier

Van Deelen besloot haar pleegdochter bij haar te laten wonen om te voorkomen dat die van gezin naar gezin moet verhuizen. Ook heeft ze Alicia in haar vrije tijd zoveel bijgeschoold dat de tiener nu naar een reguliere school kan gaan, vertelt de moeder van Van Deelen. „Hun band is heel goed. Ze zijn helemaal verknocht aan elkaar.”

Verder draagt de Zeeuwse drie dagen per week zorg voor een vijftienjarig pleegkind. Op die manier ontlast ze het pleeggezin waar hij woont.

Naast haar volledige baan in het onderwijs biedt Mariska van Deelen praktische hulp aan mensen uit haar kerk of aan ouders die ze ontmoet op school. Ook brengt ze een keer per maand op zondag asielzoekers naar de kerk. Daarnaast organiseert ze regelmatig jongerenavonden bij haar thuis voor jeugd uit haar kerkelijke gemeente. De avond wordt gevuld met een Bijbelstudie, zingen en het spelen van spelletjes.

„Mariska heeft een groot hart vol liefde”, zegt haar moeder. „Haar zorgzaamheid en geduld hebben haar en anderen veel gebracht.”

De Zeeuwse denkt volgens haar moeder altijd eerst aan anderen. „Daarin kan ze zichzelf nog weleens voorbij lopen. Dat is typisch Mariska.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer