Binnenlandbekladding
Herdenkingsruimte voor slachtoffers van razzia in Putten beklad

Een gebouw waarin slachtoffers van de razzia in Putten (Gelderland) uit 1944 worden herdacht, is zaterdag beklad met graffiti. Dat bevestigt een woordvoerder van Stichting Oktober 44 zondag die de gedachtenisruimte beheert na berichtgeving van Omroep Gelderland.

ANP
Herdenking van de razzia in Putten in 2017. beeld RD, Anton Dommerholt
Herdenking van de razzia in Putten in 2017. beeld RD, Anton Dommerholt

Op een muur is met groene graffiti 7 okt ’23 en de Israëlische vlag gespoten. Op die dag brak de oorlog uit tussen de Palestijnse beweging Hamas en Israël. De stichting heeft aangifte gedaan.

„Heel triest”, zegt Gert van Dompseler van de stichting over de bekladding. „We hebben totaal geen raakvlakken met het verhaal Israël-Palestina. Met de razzia is er één Jood weggevoerd, dit slaat helemaal nergens op.”

De razzia van Putten was een van de grootste vergeldingsacties van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. In oktober 1944 pakten de Duitse bezetters vrijwel de hele mannelijke bevolking van Putten op als reactie op een aanslag van het verzet, waarbij een Duitse officier om het leven kwam. Van de 659 opgepakte mannen keerden er na de oorlog maar 48 levend terug.

Volgens Van Dompseler zijn veel bewoners in Putten boos over de bekladding. „Bijna iedere Puttenaar heeft een familielid dat is weggevoerd en voor die mensen voelt het alsof hun grafstenen zijn beklad.”

Burgemeester Henk Lambooij van Putten noemt de bekladding „volstrekt onbegrijpelijk en volstrekt onacceptabel”. De burgemeester heeft contact met de stichting gezocht. De stichting doet aangifte bij de politie. „Ik heb werkelijk geen idee wat hiervan de achterliggende gedachte is. En los daarvan, van monumenten blijf je af”, aldus de burgemeester.

Dinsdag wordt de gedachtenisruimte schoongemaakt. De stichting denkt erover om camera’s buiten op te hangen om te voorkomen dat het pand opnieuw wordt beklad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer