Economie
Nieuw uitstel voor verbod visserij in Voordelta

Minister Christianne van der Wal (Natuur) neemt opnieuw meer tijd om een besluit te nemen over een verbod op bodemberoerende visserij in een deel van de Voordelta tussen Neeltje Jans en de Tweede Maasvlakte.

Van der Wal. beeld ANP, Ramon van Flymen
Van der Wal. beeld ANP, Ramon van Flymen

Ze schreef dat woensdag in antwoord op vragen van voormalig SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Eerder besloot Van der Wal ook al tot uitstel van het verbod, dat aanvankelijk op 5 oktober zou ingaan. Een besluit zou dit jaar nog komen, maar de bewindsvrouw schrijft dat ze „zoveel mogelijk recht wil doen aan de belangen van de vissers” en meer tijd nodig heeft om dat „zorgvuldig” te doen. Ze zal de Kamer voor 8 februari 2024 informeren.

De kwestie draait om compensatie van natuurschade door de aanleg van de Tweede Maasvlakte. De minister vindt dat daarvoor de zeebodem in een gebied van mogelijk 24.500 hectare met rust gelaten moet worden. De vissers stellen dat hun bedrijven dat niet overleven en dat de natuur er niets mee opschiet. Van der Wal zegt de Kamer toe dat er een „goede monitoring” komt van „het daadwerkelijke herstel”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer