Buitenland
Partij Bouterse focust na vonnis op verkiezingen 2025

Kort nadat Desi Bouterse woensdag opnieuw was veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982, roept zijn Nationale Democratische Partij (NDP) leden en sympathisanten op zich te focussen op de verkiezingen van 25 mei 2025. Aanhangers van Bouterse zouden zich na het vonnis rustig moeten houden en niet de orde verstoren.

Partijwoordvoerder Ricardo Panka herinnerde in het partijcentrum aan het laatste betoog van Bouterse voor de krijgsraad. Daarin zou hij hebben gezegd dat hij hoopt op effectief herstel en verzoening in de samenleving, „voor de gewenste eensgezinde verdere opbouw in vrede van ons geliefd Suriname”. Bouterse roept volgens Panka op „om af te rekenen met de thans heersende onrechtvaardige situatie in het land”.

De top van de NDP had zich woensdagmiddag verzameld in het partijcentrum in Paramaribo, waar duizenden mensen zaterdag hun leider opdracht gaven om niet naar de zitting van woensdag te gaan. De NDP roept iedereen op om zich te onthouden van alle handelingen die - tegen de partij-idealen in - de vrede en veiligheid kunnen verstoren, zei Panka, omringd door partijtoppers.

De regering van Chan Santokhi deed kort na de zitting van het Hof van Justitie een oproep aan de Surinaamse gemeenschap, om het vonnis te respecteren en accepteren. Zij benadrukt dat de Republiek Suriname „een goed functionerende democratische rechtsstaat” is met „een onafhankelijke rechterlijke macht en respect en bescherming voor fundamentele mensenrechten”. De regering-Santokhi beschouwt de vonnissen van vandaag als een „belangrijk moment van heling”.

De Surinaamse regering zal „het vervolg op het uitgesproken vonnis” tegen Bouterse en zijn vier medeverdachten ter hand nemen. Dat doet zij de komende periode „in nauw overleg met relevante autoriteiten” en binnen de wettelijke bepalingen. Dat verklaarde zij kort nadat het vonnis tegen Bouterse was uitgesproken. Zijn vier medeverdachten kregen 15 jaar celstraf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer