Mens & samenleving
Container oppikken? Nee, vriendelijk bedankt

Rick Keus (32) rijdt containers en diepvriesvlees op een rode Volvo FH500 met daarachter een Schmitz Cargobull trailer. Op een vrijdag stuurt hij een lading vlees vanuit Rotterdam naar het Franse Calais. Deze aflevering: smokkelaars in de haven.

Rick stuurt zijn Volvo soepel achteruit op het losadres. beeld Sjaak van de Groep
Rick stuurt zijn Volvo soepel achteruit op het losadres. beeld Sjaak van de Groep

Rick Keus stuurt zijn trekker-opleggercombinatie soepel achteruit op het losadres in Calais. Hij springt uit zijn cabine en opent de deuren van zijn trailer. De vrieskou van min twintig graden blaast in ons gezicht.

Rijden met diepvriesvlees op Calais heeft voordelen. Vluchtelingen zullen niet snel in de ijskoude laadbak klimmen.

Uithalers

Rick parkeert zijn truck voor het dok en wandelt het bedrijf binnen. Een Fransman sommeert hem buiten te wachten. Hij lost de pallets diepvriesvlees met een elektrische pompwagen. We wachten buiten voor de muren, die met prikkeldraad zijn omheind.

De wachttijden namen fors toe op de haventerreinen. „Een bevriende chauffeur wachtte eens acht uur”, zegt Rick. Het gebeurt steeds vaker dat uithalers over de hekken klimmen. „Ze pakken drugs uit containers en gaan rennen”, zegt de chauffeur.

De straffen voor zulke vergrijpen zijn strenger geworden. „Vorig jaar werd iemand die zonder toestemming op het haventerrein liep, veroordeeld tot vijf maanden cel”, weet Rick. Zien havenmedewerkers een verdacht persoon, dan mogen chauffeurs niet het terrein op. De wachttijden én de frustraties lopen dan op.

Rick kreeg een keer een klus aangeboden op het haventerrein toen hij stond te wachten. Een auto met Duits kenteken stopte. De bestuurder vroeg of Rick even een container wilde oppikken. De chauffeur bedankte vriendelijk.

Sjaak van de Groep rijdt mee met diverse vrachtwagenchauffeurs door Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer