Kerk & religie

Jeugd met een Opdracht: van postzegels tot discipelschap

Zoek je postzegels uit alle landen? Sluit je aan bij Jeugd met een Opdracht (JmeO). Daar helpen mensen uit de hele wereld je om je verzameling compleet te maken. Dat grapje ging in elk geval vijftig jaar geleden op, zegt prof. Evert van de Poll.

15 December 2023 14:51Gewijzigd op 20 December 2023 20:48
Prof. Evert van de Poll. beeld Photostudio Nîmes
Prof. Evert van de Poll. beeld Photostudio Nîmes

Half maart leidt Van de Poll een symposium over een halve eeuw JmeO (1973-2023).

Nederland is in Europa zo’n beetje de landingsplaats voor Amerikaanse ideeën, zegt de hoogleraar missiologie aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven. „De mensen hier zijn ontvankelijk voor evangelische initiatieven uit de Engelssprekende wereld. Zo ook voor de beweging Youth With A Mission (YWAM), waarin jonge gelovigen werden getraind in discipelschap en missionair werk.”

Wat kenmerkt JmeO?

„In de eerste plaats is dat het model om jongeren in een leef- en studiegemeenschap toe te rusten voor missie. Het tweede is de nadruk op discipelschap: Jezus volgen op alle terreinen van het leven. Daarnaast konden jongeren via JmeO kennismaken met nieuwe vormen van evangelisatie, inclusief eigentijdse muziekstijlen. JmeO heeft ook veel betekend in de ontwikkeling van muziekgedreven aanbidding in de eredienst. Nu is dat kenmerkend voor de hele evangelische beweging.”

Van de Poll (1952) behoort tot dezelfde jeugdreveilbeweging waaruit JmeO is voortgekomen, maar was nooit bij de organisatie betrokken. „Toch is via JmeO genoeg gebeurd om er een symposium aan te wijden. Jeff Fountain –samen met zijn vrouw Romkje een van de leidende figuren van JmeO in Nederland– heeft het idee meteen opgepakt. We hebben ook partners gevonden: MissieNederland, ‘mijn’ Evangelische Theologische Faculteit, de Christelijke Hogeschool Ede, het theologisch tijdschrift Inspirare, en uiteraard JmeO Nederland.”

Welke thema’s komen er aan bod op het symposium?

„In de eerste plaats de missiologie. JmeO was bedoeld om de evangelisatie in de grote stad te bevorderen. Veel stedelingen zijn kosmopolieten en staan open voor andere culturen. Floyd McClung, vele jaren het boegbeeld van JmeO in Nederland, slaagde er in de jaren zeventig en tachtig in om met kerken in de stad samen te werken.

De tweede invalshoek is de praktische theologie en de gemeenteopbouw. JmeO heeft ook invloed gehad binnen de kerken, bijvoorbeeld door gebedsnetwerken en predikantendagen.”

De derde invalshoek is jongerenpastoraat. Van de Poll vindt het opvallend dat JmeO nog altijd nieuwe jongeren aantrekt. „De oprichters behoorden tot de babyboomers. Terwijl andere organisaties soms moeite hadden in te spelen op nieuwe jeugdculturen, slaagde JmeO erin de opeenvolgende generaties X en Y en Z (de millennials) aan te trekken.

Tijdens het symposium zullen deskundigen reflecteren op deze onderwerpen. Ik hoop dat we lessen kunnen trekken die zinvol zijn voor zowel de evangelische beweging als voor de kerken.”

Was JmeO ook een bedreiging voor de kerken?

„Zo werd het soms wel ervaren. JmeO is bewust geen kerk. Het doel van JmeO was en is dienstbaar te zijn aan kerken. Maar de geloofsexpressie en muziekstijlen hebben soms wel vervreemdend gewerkt.”

Het contact van bevindelijk gereformeerden met JmeO was altijd moeizaam, vanwege de eigentijdse muziek en de nadruk op de vrije wil. In hoeverre komt deze relatie aan de orde?

„Niet specifiek. Het arminianisme raakt niet zozeer JmeO maar de evangelische beweging in het algemeen. JmeO is een typische evangelische organisatie, met een charismatische spiritualiteit. Zij is echter flexibel met betrekking tot gevoeligheden in kerken.”

Waar staat JmeO nu?

„Opvallend genoeg is de theologie nog altijd dezelfde als in 1973. Het internationale leiderschap zorgt ervoor dat de kernwaarden van JmeO, waaronder het Schriftgezag, centraal blijven staan. Ook de keus voor huwelijk en gezin blijft onveranderd; alternatieve relatievormen en gendertheorieën worden afgewezen. In vergelijking met veel kerken is de ethiek behoudend en traditioneel evangelisch gebleven.”

> missienederland.nl/symposium

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer