Waarom christenen bezorgd zijn over het Europese Ouderschapscertificaat
Het Europees Parlement stemde donderdag in met een rapport dat oproept om ouderschap in heel Europa te erkennen, tot onvrede van conservatieve politici. Waarom zijn zij bezorgd? Drie vragen en antwoorden.
Waar gaat dit certificaat over?
Het Europees Parlement wil dat EU-landen makkelijker worden in de erkenning van ouderschap. Een homokoppel met kinderen dat verhuist van een liberaal land naar een meer conservatief land kan moeite krijgen met erkenning van ouderschap. Dat leidt vervolgens tot juridische procedures, soms tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg. Volgens CDA-Europarlementariër Toine Manders moet dat anders: „De ouders krijgen daar altijd gelijk, maar het is erg kostbaar en neemt enorm veel tijd in beslag”, stelt de christendemocraat.
Een nieuw Europees Ouderschapscertificaat moet zulke procedures voorkomen. Op deze manier moeten EU-landen ouderschap altijd en automatisch erkennen, ongeacht de manier waarop het kind is verwekt. Het is een van de beloftes van Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. In 2020 stelde zij dat „als onderdeel van [de LGBTIQ-strategie voor gelijkheid] zal ik ook aandringen op wederzijdse erkenning van familierelaties in de EU. Als je in het ene land ouder bent, ben je dat in elk land.”
Als het aan het parlement ligt, mogen lidstaten straks nog wel zelf beslissen hoe zij het ouderschap intern regelen. Maar ze mogen geen vormen van ouderschap uit andere EU-landen meer weigeren. Alleen als een bepaalde vorm van ouderschap niet verenigbaar is met hun ‘openbare beleid’ mogen EU-landen bepaalde vormen van ouderschap weigeren, stelt het parlement. Maar elk geval moet afzonderlijk worden bekeken om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van discriminatie tegen kinderen van ouders van hetzelfde geslacht of uit zogenoemde ‘regenbooggezinnen’.
Waarom is er kritiek op dit voorstel?
Critici hebben voornamelijk twee argumenten: lidstaten moeten zelf over ouderschap beslissen en met dit voorstel zou de EU zich met hun zaken bemoeien. Daarnaast zou de EU door dit voorstel stilzwijgend een praktijk als draagmoederschap erkennen, stellen zij.
Volgens de Spaanse Europarlementariër Margarita de la Pisa, zelf moeder van negen kinderen, zet de Europese Unie zo een volgende stap in het commercialiseren van het kind. „De deur hiervoor openzetten betekent een einde van ouderschap als een natuurlijke zaak. Het kind wordt zo steeds meer een product”, stelt rooms-katholieke politica tegen CNE.news. Volgens De la Pisa is dit voorstel een „puur bureaucratische oplossing." Zij stelt dat er al voldoende handvatten zijn om voogdij te krijgen over een kind. „Het zijn de verlangens van volwassenen die dit probleem creëren. Dit is geen gevecht voor kinderrechten, maar voor ouderrechten.”
Aan de linkerkant van het politieke spectrum noemen politici dit voorstel een steun in de rug voor zogenoemde regenboogfamilies. “Ik hoop echt dat ik en de regenbooggezinnen in heel Europa niet lang hoeven te wachten op goedkeuring van dit voorstel”, stelt Kim van Sparrentak, GroenLinks-Europarlementariër.
De christendemocraten binnen de grootste groep in het Europees Parlement, de Europese Volkspartij, kijken ontstemd naar de uitspraken van zowel links als rechts. “Zij hebben dit voorstel niet goed gelezen”, zegt Helmut Geuking van de christelijke Duitse Familiepartij tegen CNE.news. „Ik was in eerst instantie ook tegen, omdat ik dacht dat het over lhbt-zaken ging, maar ik was verkeerd geïnformeerd. Kinderen kunnen er niets aan doen als hun ouders verhuizen, en daar willen we een oplossing voor.”
Wat gebeurt er nu met dit voorstel?
Donderdag stemde een meerderheid van het Parlement voor het voorstel. SGP’er Bert-Jan Ruissen diende samen met verschillende andere Europarlementariërs een aantal amendementen in om draagmoederschap in het rapport op te nemen; deze praktijk zou dan veroordeeld moeten worden en uitgesloten zijn van de door het Ouderschapscertificaat erkende vormen van voortplanting. Die amendementen haalden het echter niet. Teleurstellend, noemt Ruissen dat. „Het Europees Parlement zei eerder ‘nee’ tegen commercieel draagmoederschap. Maar nu puntje bij paaltje komt wil het parlement wel landen dwingen om de praktijk van draagmoederschap te erkennen.”
Het Parlement heeft enkel een adviserende rol bij dit rapport. Dat betekent dat het enkel een mening geeft over de inhoud van dit voorstel. De Europese Raad zal dit voorstel nu gaan bespreken, maar de kans dat er inderdaad een nieuw Ouderschapscertificaat met deze inhoud komt, is nihil. Wetgeving die landsgrenzen overstijgt heeft unanimiteit van de lidstaten nodig. Diverse landen, waaronder Italië en Hongarije, hebben echter al te kennen gegeven dit voorstel te verwerpen.