Binnenland
Tweede Kamer wil uitstel behandeling spreidingswet

De Tweede Kamer heeft donderdag een motie van de VVD over de spreidingswet aangenomen.

Redactie binnenland
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg. beeld ANP, Remko de Waal
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg. beeld ANP, Remko de Waal

Kort voor de stemming hadden de VVD en de drie mede-indieners, PVV, NSC en BBB, de motie afgezwakt. In plaats van een oproep aan het kabinet en de senaat om de behandeling van het wetsvoorstel uit te stellen, staat in de motie nu alleen de wens om „voor de duur van de formatie een pas op de plaats” te maken met de wet. Reden voor het indienen van de motie is dat de politieke verhoudingen sinds de verkiezingen gewijzigd zijn. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou nu niet meer instemmen met de spreidingswet.

Naast de indieners waren ook FVD, SGP en JA21 voor de motie. Dat zijn 95 van de 150 Kamerleden. De stemming zou aanvankelijk hoofdelijk plaatsvinden. De Partij voor de Dieren had dat verzocht, maar omdat de motie volgens de partij tamelijk nietszeggend is geworden, was dat niet meer nodig. Daarom werd alsnog per fractie gestemd.

Commotie

De eerste versie van de motie werd woensdag tijdens het debat over de verkiezingsuitslag ingediend door VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Die eerste versie leidde tot grote commotie in de Tweede Kamer. Voorstanders van het wetsvoorstel, zoals GroenLinks-PvdA, D66 en CDA, willen juist graag dat de spreidingswet wordt behandeld en door de Eerste Kamer wordt aangenomen, omdat de wet moet leiden tot een betere spreiding van de opvang van asielzoekers over Nederland.

De VVD-fractie is tegen de wet, omdat gemeenten kunnen worden gedwongen om reguliere opvang te regelen. Ook vinden de liberalen dat de instroom van asielzoekers omlaag moet. Ook PVV, NSC en BBB hameren daarop. Na de verkiezingen hebben die vier partijen een meerderheid in de Tweede Kamer.

Demissionair premier Mark Rutte had de eerste motie al ontraden, zo liet hij woensdagavond nog aan de Tweede Kamer weten. Hij wees er daarbij op dat de senaat zelf zijn agenda bepaalt én dat het demissionaire kabinet voorstander is van de spreidingswet. Nota bene een VVD’er, demissionair staatssecretaris Eric van der Burg, is fervent voorstander van de spreidingswet. Van der Burg zit sinds de verkiezingen overigens ook in de Tweede Kamer.

Dinsdag had de commissie immigratie en asiel van de Eerste Kamer afgesproken de spreidingswet op 16 januari plenair te behandelen en er een week later over te stemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer